Recair Holding B.V. is overgenomen door het Zwitserse Zehnder Group AG

Recair Holding B.V., een producent van energie-efficiënte warmtewisselaars uit Waalwijk, is overgenomen door het Zwitserse Zehnder Group AG. Recair ontwerpt, produceert en verkoopt energie-efficiënte warmtewisselaars voor ventilatiesystemen in de woningbouw. Met 30 werknemers boekte het Brabantse bedrijf vorig jaar een omzet van €6 mln., voornamelijk door export naar landen in Europa. Middels de verkoop hoopt Recair de verdere groei en bedrijfscontinuïteit te kunnen waarborgen.

Bedrijf verkopen: het traject

Om de toekomstige groei van Recair’s activiteiten te kunnen waarborgen, zijn forse investeringen nodig. Daarnaast speelde het feit dat eigenaren Henk Reijneveld (60) en Gerard Merkx (57) geen opvolging in eigen kring hadden, waarop het management besloot op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar.

Recair werd gedurende het gehele verkooptraject begeleid door Baker Tilly Corporate Finance. “We hebben in goed overleg met Lorijn van Leersum en Bas van Klaveren (de dealmakers) een lijst met potentiële kopers opgesteld”, aldus Reijneveld: “Met behulp van het internationale netwerk van Baker Tilly zijn de potentiële kopers op anonieme wijze benaderd en hebben de partijen, na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring, het informatiememorandum van Recair ontvangen. Vanuit dit proces hebben meerdere partijen – zowel concurrenten als klanten – een bieding uitgebracht op de aandelen. Wij zijn in gesprek gegaan met deze partijen en hieruit is Zehnder naar voren gekomen als de meest geschikte kandidaat.” Na het vinden van de koper heeft Baker Tilly het due diligence onderzoek begeleid en Recair ondersteund bij het opstellen en uitonderhandelen van de contracten.

Synergievoordelen

Zehnder Group is een van Europa’s grootste producenten van radiatoren, koel- en ventilatiesystemen voor binnenruimtes. Met de bedrijfsovername breidt Zehnder haar marktaandeel in warmtewisselaars voor de residentiële markt uit. Door het bedrijf te verkopen aan een strategische partij in plaats van een financiële investeerder, kunnen synergievoordelen, zoals de bundeling van onderzoeksactiviteiten en de gezamenlijke in- en verkoop van producten sneller plaatsvinden en is een hogere verkoopprijs vaak gerechtvaardigd.

Recair schakelde Baker Tilly Corporate Finance in en werd begeleid door Lorijn van Leersum (partner), Bas van Klaveren (consultant), Marcel Ploegsma (juridisch) en Lex Janssens (juridisch).

Speelt voor uw bedrijf een soortgelijke vraag of overweegt u uw bedrijf te verkopen of een overname te doen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.