VIOS Houttechniek B.V. is ingelijfd door de participatiemaatschappij Anders Invest

VIOS Houttechniek B.V., de grootste trappenfabrikant van Nederland, is ingelijfd door de participatiemaatschappij Anders Invest. VIOS, opgericht in 1914, heeft vestigingen in Driebruggen, Doetinchem en Hoorn. VIOS is uitgegroeid tot marktleider in de Nederlandse trappenmarkt op het gebied van engineering, productie en montage van (seriematige) maatwerk trappen voor de woningbouw. De onderneming heeft de meeste grote, middelgrote en kleinere bouwondernemingen als klant.

Keuze voor verkoop bedrijf

De voormalig aandeelhouders Hans Diekema (60) en Jaap Mullie (52) kochten zelf het bedrijf in 2003 via een MBO (management buy-out). Eind 2018 is het verkooptraject in gang gezet. Er werd gezocht naar een geschikte kandidaat om het bedrijf in zijn geheel over te nemen. De opvolging van de aandeelhouders en continuïteit van het bedrijf, speelden naast de overige voorwaarden een belangrijke rol. Vandaar ging de voorkeur uit naar een lange termijn investeerder die reeds een geschikte MBI kandidaat in gedachten had.

Volledig verkooptraject

Tijdens het traject is VIOS vanaf het begin bijgestaan door een team van Baker Tilly Corporate Finance. Van de bedrijfsanalyse en het opstellen van de documentatie, het selecteren en benaderen van potentiële kopers en de onderhandelingen tot en met het opstellen en ondertekenen van de juridische documenten.

Anders Invest

Anders Invest heeft de overname samen met de nieuw aangetreden directeur Dirk Bergman gedaan, 15 mei 2019 was de closing. Anders Invest investeert voor de lange termijn in Nederlandse MKB bedrijven, met name in de maakindustrie. Dirk Bergman verwerft 20% van de aandelen en heeft uitgebreide ervaring in directieposities bij hout-en bouwmaterialen ondernemingen. Er worden nog veel groeikansen voor VIOS gezien, onder meer door de grote vraag naar nieuwe woningen, toenemende bouwprocessen en de consument die steeds meer maatwerk verwacht. De heren Diekema en Mullié blijven na een beperkte transitieperiode beschikbaar als adviseur om een goede overgang te waarborgen en om te kunnen assisteren bij het realiseren van de nieuwe toekomstplannen.

VIOS Houttechniek B.V. schakelde Baker Tilly Corporate Finance in en werd begeleid door Maarten van Kampen (Partner), Fabian Roozemond (Consultant) en Marcel Ploegsma (Juridisch).

Speelt voor uw bedrijf een soortgelijke vraag of overweegt u uw bedrijf te verkopen of een overname te doen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Achter de schermen bij VIOS

In het radioprogramma BNR In Bedrijf wordt een kijk achter de schermen gegeven bij ondernemers. VIOS vertelt in deze uitzending over de dagelijkse gang van zaken en over verandering: van het leveren van trappen aan alleen bedrijven en aannemers naar leveren direct aan consumenten (via een aannemer).