3D-printen: een revolutionaire innovatie in de bouw- en vastgoedsector?

“3D-printen gaat een nieuwe industriële revolutie veroorzaken, daar ben ik persoonlijk van overtuigd. Daarom wilde ik mijn klanten uit de bouw- en vastgoedsector laten zien waar deze techniek staat. En met hen nadenken over welke invloed 3D-printen op hun business kan gaan hebben. Ik nam ze mee naar het 3D Print Canal House in Amsterdam. Daar wordt gewerkt aan een uniek project: een 3D-geprint huis. Wil je onderscheidend blijven, innoveren en een voorsprong op concurrenten nemen, dan moet je als ondernemer dit soort ontwikkelingen op de voet volgen én op het juiste moment instappen.”

“Het 3D Print Canal House is een driejarig onderzoeksproject van het Amsterdamse architectenbureau DUS, waarbij een grachtenpand uit een 3D-printer wordt gerealiseerd. Dit project laat zien welke nieuwe mogelijkheden 3D-printen biedt in de bouw. De twee 3D-printers ter grootte van containers lijken niet meer dan enorme slagroomspuiten. Op bevel van software maken ze laagje voor laagje onderdelen in elke denkbare vorm. Het Canal House is nog niet af, er wordt nog volop geëxperimenteerd met toepasbaarheid van soorten (bio)grondstoffen, die na verhitting als vloeistof in de gewenste vorm worden ‘geprint’. De printresultaten worden getest en er wordt onderzocht in welke mate de gebruikte grondstoffen recyclebaar zijn. Wat er uit de 3D-printers komt, ziet er steeds verfijnder uit. Bedenk dat de eerste digitale camera binnen no-time doorevolueerde tot een toestel dat haarscherp beeld levert. Ik denk dat de 3D-printtechnologie een zelfde snelle ontwikkeling kan gaan doormaken."

3D-printen als bindmiddel


“Tijdens het werkbezoek merkte ik dat niet iedereen in de sector hetzelfde denkt over bijvoorbeeld de vraag of de consument wel op een 3D-geprint huis zit te wachten. Maar je ziet wél dat we allemaal beseffen dat de bouwsector in zijn huidige vorm de langste tijd heeft gehad. Binnen tien jaar worden bouwonderdelen uit de 3D-printer gehaald en op de bouwplaats in elkaar gezet. Om dergelijke innovaties te realiseren, moet de branche nú gaan investeren. Ik snap dat dat natuurlijk niet meevalt, de sector heeft zware jaren achter de rug en krabbelt net weer op. De bouw zal de handen ineen moeten slaan, meer moeten samenwerken. Ik denk dat 3D-printen wel eens het bindmiddel zou kunnen zijn om de sector weer samen te brengen. Marc Hoedemakers verwoordde dat heel mooi. Hij zei: ‘In de bouwwereld is het gebruikelijk om alles voor jezelf te houden. Maar als we willen innoveren, moeten we een manier vinden om samen te investeren.’”

Investeren in innovatie

“Elke innovatie vergt flinke investeringen. Je moet op tijd inzicht hebben in de mogelijkheden voor je bedrijf en hoe je nieuwe ontwikkelingen kunt financieren. Uit eigen middelen, door te zoeken naar investeerders, gebruik te maken van crowdfunding of bancair geld op te halen. Daarbij zijn fiscale (investerings)maatregelen en subsidiemogelijkheden van groot belang. Door kritische vragen te stellen over hun investeringsopties help ik mijn klanten. Ik houd ze, wat betreft hun strategie, een spiegel voor. Samen rekenen we de verschillende investeringsmogelijkheden door. We kijken naar de haalbaarheid van investeringen, naar toekomstige rendementen en geldstromen. De beste ideeën voor innovaties ontstaan overigens vaak door buiten de eigen sector de samenwerking op te zoeken. Ik vind het dan ook belangrijk om ondernemers bij elkaar te brengen en met elkaar te sparren over innovatiemogelijkheden. Samen sta je immers sterker.”

  • Esther de Bie van Buro voor architectuur en stedenbouw de Bie+ de Bie BV: “Ik vind 3D-printen spannend en intrigerend. Het zal de sector op een positieve manier raken. Het nadenken over hoe het slimmer en beter kan in de bouw is noodzakelijk. Het is een sector waar nog steeds veel verschillende schakels in de keten zitten en dus faalkansen loeren. Wanneer de techniek zich heeft bewezen en ook is beproefd op onder meer bouwbesluit en constructieve eigenschappen, is het zeker het overwegen waard om in huis te halen. Mijn rol als architect is, denk ik, daarin zeer belangrijk. Het is aan ons als architecten én vormgevers om de grote voordelen zoals ontwerpvrijheid in vormen, duurzaamheid en hopelijk ook het kostenaspect uit te dragen versus de traditionele manier van bouwen.”
  • Marc Hoedemakers, algemeen directeur van Hoedemakers Bouw en Ontwikkeling: “In plaats van de consument een boekje te geven waarin een nieuwbouwwoning staat die hij of zij kan kopen, zetten wij ze graag zelf achter de knoppen. Met ons concept Mijn Idee kunnen zij zelf hun huis in 3D-ontwerpen, zodat ze zelfs virtueel om de woning heen kunnen lopen. En met een goed ontwerp zou ik met een 3D-printer van alles kunnen doen. Ik vind de bouwsector dé plek om 3D-printen toe te passen: er kan sneller, goedkoper en met minder faalkosten gebouwd worden. Maar de bouwbranche is ook een zeer traditionele sector. Voor veel mensen in de bouw is 3D-printen een shock. Om te innoveren is dus tijd, geld én visie nodig.”