Bitcoin en blockchain: wat betekent het voor ondernemers?

Het is vooral de techniek achter de bitcoin, de blockchain, die ondernemers kansen gaat bieden. Wat gaat dit technologisch geavanceerde internetgrootboek betekenen voor bedrijven, banken en accountants? Bitcoin-specialist Rutger van Zuidam en Arno van der Heijden, bestuursvoorzitter van Baker Tilly, verkennen mogelijkheden en consequenties. “Dit is dé tijd voor startups die nieuwe technologieën slimmer gebruiken en daarmee sneller en goedkoper zijn.”

Arno: “Ik zag een filmpje van jou in een café in Groningen waar je afrekent met bitcoins. Zo’n branche als de horeca, werkt nu al met de blockchaintechnologie. Welke branches profiteren nog meer als eerste van de nieuwe internettechnologie?”

Rutger: “Nog niet veel consumenten hebben bitcoins. Het is nog een beetje een gimmick. Ik zie eerder dat de blockchaintechnologie in sectoren als e-commerce of logistiek zaken eenvoudiger gaat maken. Zoals makkelijker betalen bij online winkelen, met een vereenvoudigde administratie. Of bedrijven die met complexe systeemrapportages te maken hebben. Bijvoorbeeld ziekenhuizen, de zorgsector. Hoewel de technologie nog in de kinderschoenen staat, zie ik steeds vaker startups producten en diensten op de blockchain ontwikkelen waarbij facturen en kassabonnen overbodig zijn. Geld, kentekens, vastgoed en aktes worden straks via de blockchain geregistreerd en geïdentificeerd. Zo kunnen we zaken zoals RDW, Kadaster, KvK en banken slimmer en goedkoper maken, terwijl ook het gebruiksgemak kan worden verhoogd.”

Over 10 jaar is de blokchain gemeengoed geworden.

Arno: “Hoe lang gaat het duren voordat de blockchaintechnologie en de bitcoin echt relevant worden in de maatschappij?”

Rutger: “Zodra er een oplossing is gevonden om de identiteit goed vast te leggen via de blockchain. In Honduras is nu een pilot gaande om land- en huisregistratie via de blockchain te registreren en verifiëren. Notarissen zijn daar niet altijd te vertrouwen, dus een document met de handtekening van een notaris ook niet altijd. Waar de technologie nu staat, is zoals internet was in het begin van de jaren negentig. Internet heeft ervoor gezorgd dat wij een smartphone willen, maar die hadden we pas in 2007. Dus daar gaat enige tijd overheen. Ik verwacht dat blockchain over 10 à 15 jaar net zo groot is als internet nu.”

Er komen minder grote bedrijven en meer kleine.

Rutger: “Bitcoin wordt nu vooral gezien als geld. Bedrijven als Western Union en creditcardmaatschappijen verdienen het meeste aan het verplaatsen van geld. Wellicht dat zij ook het meest te vrezen hebben van de nieuwe technologie. Net als grote corporates en banken. Want startups richten zich vaak op diensten en producten die onderdelen van bestaande grote bedrijven in verbeterde vorm vervangen. De banken zijn bijvoorbeeld crowdfunding al kwijtgeraakt.”

Arno: “Jij denkt dus dat de blockchaintechnologie dan eerder gaat leiden tot meer kleine bedrijven in plaats van enkele grote?”

Rutger: “Ja, maar al die nieuwe, kleine bedrijven zie ik niet los opereren. Ze functioneren meer als een school vissen in een ecosysteem. De blockchaintechnologie wordt de smeerolie van nieuwe netwerk- en samenwerkingsstructuren.”

Accounting kennis wordt in de blokchain verankerd.

Arno: “Het controleren van de assets van een onderneming is een essentieel onderdeel van ons vak. Welke toegevoegde waarde levert wat jou betreft de accountancy als die controle wordt overgenomen door de blockchain?”

Rutger: “Momentopnames als een jaarrekening zijn in de toekomst niet meer nodig. Alles wordt real-time. Straks is op elk moment de actuele stand van zaken op te roepen. Accounting kennis moet ook in de software komen. Alles wat voor een audit nodig is, wordt straks verankert in software die met blockchaintechnologie verbonden is. Daar is niet alleen kennis van IT of automatisering nodig, auditors moeten ook het internet goed begrijpen, zowel qua techniek als cultuur. Hoe denk jij dat dit er in de praktijk uit gaat zien?”

Arno: “Ik zie zeker gebeuren dat accountants geld gaan oormerken en helpen om met blockchaintechnologie begrotingen te programmeren in de software. Als geprogrammeerd wordt waar een bitcoin aan uitgeven mag worden, wordt in feite de aanwendbaarheid van geld vooraf gecontroleerd. De compliance checks gebeuren dan vooraf. Ik geloof alleen niet dat de techniek de mens volledig kan vervangen. Een goede adviseur kijkt niet alleen naar de cijfers. Hij kent ook de ondernemer, het bedrijf, zijn familie en het hele verhaal erachter.”

Startups met blokchain technologie hebben de toekomst.

Arno: “We kunnen concluderen dat het nog te vroeg is om de blockchaintechnologie toe te passen in bestaande mkb-bedrijven. Welk advies heb jij voor ondernemers in het mkb?”

Rutger: “Dit is dé tijd voor startups of nieuwe dochter- of zusterondernemingen waarbij internettechnologie en nieuwe samenwerkingsvormen via netwerken een rol spelen. Stel je zit in de logistieke sector. Je ervaart fricties in je administratieve processen én je kent een internetbedrijf. Dan zou ik de samenwerking zoeken en jezelf afvragen of het probleem met internet- of blockchaintechnologie is op te lossen. Iets pakken uit een andere wereld en combineren met nieuwe technologie, daar liggen de gouden eieren voor het mkb. Blockchaintechnologie zit in de early days, maar ergens is er een ondernemer die de markt goed kent en denkt: als ik de blockchain zó gebruik, dan heb ik goud in handen.”

Meer ontdekken over de toekomst van het betalingsverkeer? Bekijk dan ook het college over Betalen in 2020.