Blog: advocaat vs. jurist

“Niet bij iedereen is bekend wat het verschil is tussen een advocaat en een jurist. Vrijwel dagelijks worden deze termen door elkaar gebruikt. Sterker nog, er zijn diverse misvattingen over de bevoegdheden van een jurist. Zoals: mag een jurist wel procederen? Kortom, wat is het verschil met een advocaat? De hoogste tijd om de misvattingen over juristen uit de wereld te helpen.”

“Belangrijk om te onthouden is dat een advocaat altijd een jurist is. De basisopleiding voor een advocaat en jurist is namelijk gelijk. Na het afronden van de studie Rechten aan een universiteit mag je jezelf jurist noemen en de mr.-titel voeren. Om advocaat te kunnen worden moet je vervolgens beëdigd worden tot advocaat en een driejarige verplichte beroepsopleiding volgen. Dan pas mag je jezelf advocaat noemen. 

Een jurist wordt niet beëdigd, maar de beroepsgroep kent wel een beroepsopleiding voor bedrijfsjuristen. Deze beroepsopleiding is voorgeschreven wanneer de jurist nog geen relevante werkervaring heeft én aan de slag gaat als bedrijfsjurist c.q. bedrijfsjuridisch adviseur. Dit zijn juristen die zich vooral richten op juridisch advies aan bedrijven, bijv. op het gebied van arbeidsrecht, ondernemingsrecht, aansprakelijkheidsrecht en huurrecht. Daarnaast zijn er ook de juristen in dienst van een bedrijf om enkel te adviseren bij interne aangelegenheden. Zowel een advocaat als jurist dienen zichzelf up-to-date te houden door bijscholing.

 

Er zijn echter ook veel procedures die niet verplicht door een advocaat begeleid hoeven te worden.

Mag een jurist wel procederen? Het antwoord is: niet altijd. Bij wet zijn er een aantal procedures aangewezen waarbij vertegenwoordiging door middel van een advocaat  verplicht is gesteld. Denk hierbij aan echtscheidingsprocedures of het voeren van procedures in hoger beroep en cassatie. Bij strafzaken is het inschakelen van een advocaat geen verplichting, maar dit is zeker wel verstandig om te doen.

Er zijn echter ook veel procedures die niet verplicht door een advocaat begeleid hoeven te worden. Bijvoorbeeld als het gaat om zaken die door een kantonrechter worden behandeld of in het geval van bestuursrechtelijke zaken. Een jurist kan in die zaken partijen ook bijstaan. De kantonrechter gaat onder andere over zaken met een belang van maximaal € 25.000 en spreekt recht in alle huur- en arbeidszaken. In bestuurszaken gaat het om kwesties tussen burgers of organisaties tegenover de overheid.

Ik was advocaat, maar ben nu jurist bij Baker Tilly Berk. Met mijn specialisatie in het arbeidsrecht kan en mag ik (nog steeds), net als de collega’s in de advocatuur, bijvoorbeeld een ontbindingsprocedure opstarten bij de kantonrechter of een ontslagaanvraag indienen bij het UWV. En de juridische expertise van Baker Tilly Berk reikt verder dan het arbeidsrecht. Ik heb ook collega’s die personen en organisaties bijstaan als het gaat om bestuurdersaansprakelijkheid, huurrecht, algemene voorwaarden en gezondheidsrecht. Zo zie je maar, met deze brede juridisch kennis in huis, zijn wij dé sparringpartner voor de ondernemer!”

Lisa Pieters werkte als arbeidsrechtjurist voor Baker Tilly Berk Employment Advisory. De arbeidsrechtjuristen adviseren gedurende de gehele arbeidsrelatie. Van een goede basis aan contracten reglementen tot aan arbeidsconflicten en ontbinding van arbeidscontracten.