Flexibiliseren: in de kern of in de schil?

“Organisaties worden sneller, beter en goedkoper door onder andere de inzet van staff on demand, zegt Ruud Veltenaar. Je denkt hierbij misschien al snel aan flexwerkers van buitenaf, maar heb je al eens gedacht aan het flexibiliseren van je kernmedewerkers?”

“Om zo wendbaar en soepel mee te kunnen bewegen met veranderingen in de markt. De Rijksoverheid heeft zo’n pool mensen in dienst. Deze mensen werken op projectmatige wijze door de hele organisatie. Het zijn eigenlijk zzp’ers in loondienst; zij hebben de gedreven mentaliteit van een zelfstandig ondernemer en nemen de regie in eigen hand, terwijl ze toch vast aan je organisatie verbonden zijn.

Wat mij betreft is dit, vooral voor grotere organisaties, dé manier om je organisatie optimaal wendbaar te maken. Weet je nog hoe Kodak met de komst van de digitale fotografie het roer helemaal om moest gooien? Van een product gedreven bedrijf werd Kodak een servicegerichte onderneming. Het is ingrijpend om je strategie en koers te wijzigen, maar met een flexibele kern is dat beter uitvoerbaar. Bovendien maak je jezelf als werkgever aantrekkelijker voor de nieuwe generatie werknemers die nu instroomt op de arbeidsmarkt. Zij zijn van nature gewend om in wisselende teams projectmatig te werken, zelf te bepalen welke opdracht ze willen doen en voor hoe lang. Je hebt met een flexibele kern dus meer kans om talenten voor een langere tijd aan je te verbinden. 

Flexibel personeel hoeft niet altijd duurder te zijn.

Bij het bepalen hoe en in welke mate personeel moet worden geflexibiliseerd, adviseer ik ondernemers altijd een onderscheid te maken tussen kernfuncties en generieke functies. Kernfuncties maken een wezenlijk onderdeel uit van je USP, je uiteindelijke dienst of product. Innovatieve, product gedreven bedrijven moeten hun productontwikkelaars zeker binnenshuis houden. Moet er nieuwe software worden geïmplementeerd, dan kun je daar prima een externe expert op zetten. Administratieve functies zijn bijvoorbeeld ook vaak generiek.

Je maakt je HR-beleid helemaal toekomstbestendig door je flexibele kern aan te vullen met een ‘vaste’ schil van flexwerkers. Die vlieg je in drukke tijden of bij specifieke projecten in, waardoor je beter in staat bent te anticiperen op tijden van hoog- en laagconjunctuur in capaciteits- en kennisbehoefte. Bovendien kun je je leegloop beter managen. Als je per direct iemand nodig hebt, gaat dat veel sneller dan bijvoorbeeld een nieuwe medewerker recruiten. Flexibel personeel hoeft niet altijd duurder te zijn. Natuurlijk kost het opvullen van een zwangerschapsverlof extra geld. Maar als je personeel tijdelijk inhuurt, heb je niet te maken met kosten bij ziekteverzuim, leegloop of werknemersverzekeringen. Je hoeft ook niet te investeren in de carrière van deze flexwerkers, want ze dragen zelf zorg voor hun ontwikkeling en groei. Bovendien haal je kennis en expertise in huis van professionals die ook in andere keukens hebben gekeken. Als je die kennis vervolgens in je organisatie weet te borgen, is dat pure winst.”

Ron Jansen is director bij Baker Tilly Interim Financials. Het onderdeel binnen Baker Tilly dat interim financials levert aan overheden, bedrijven en not-for-profit-organisaties.