Slim ondernemen: innoveren mét subsidies

“Innoveren is het loslaten van vaste patronen, zegt Paul Smit in zijn college. Zo komt er ruimte voor iets nieuws. Dat zie ik ook bij de ondernemers voor wie ik werk. Ik vraag vaak aan mijn klanten om te laten zien wat er allemaal gebeurt in het bedrijf. Het is ongelofelijk hoeveel innovatie ik dan tegen kom. Zo zag ik een keer een ondernemer, die een zelfgemaakt metalen staafje op zijn sorteermachine had gemonteerd. Hierdoor kon de machine niet één, maar twee pakketjes tegelijk sorteren. De sorteercapaciteit was in één klap verdubbeld. Toen ik de ondernemer wees op de innovatiekracht van het staafje was hij verbaasd. Hij had zelf niet door dat dit ook innovatie is."

"De ondernemer was niet bezig met innoveren, hij zocht een oplossing voor een probleem: een sorteermachine met een grotere capaciteit. Voordat hij ging investeren in een nieuwe machine, probeerde hij deze simpele oplossing uit. En het werkte. Het probleem was dat deze ondernemer geen oog had voor zijn eigen vindingrijkheid. Hij dacht dat hij ‘gewoon een simpel staafje’ had gemaakt. Terwijl zijn oplossing zeer waarschijnlijk ook heel eenvoudig toe te passen is op andere machines in andere productielijnen.

Het is jammer als ondernemers ‘blind’ zijn voor hun innovatievermogen. Want met de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) en de innovatiebox kan elke ondernemer die innoveert meer geld verdienen. De overheid stimuleert innovatief ondernemerschap met verschillende fiscale regelingen. Ondernemers maken daar nog niet optimaal gebruik van. Niet alleen vanwege het gebrek aan inzicht in de eigen innovatiekracht. Ook omdat ze opzien tegen het papierwerk dat komt kijken bij het aanvragen van een WBSO-beschikking. Vooral ondernemers met een relatief lage omzet denken dat het financiële voordeel niet opweegt tegen de moeite van het aanvragen van de subsidie en het bijhouden van de administratie. Toch is gebruikmaken van de fiscale regelingen altijd de moeite waard, want het levert geld op: de WBSO subsidieert kosten die de ondernemer maakt om te innoveren, zoals loon- en materiaalkosten en dankzij de innovatiebox wordt winst uit innovatie met slecht 5% belast.”

Hoe maak je optimaal gebruik van deze fiscale subsidies? Een aantal tips:

1. Ontdek hoe innovatief jouw bedrijf is

Geef je (belasting)adviseur een rondleiding door je bedrijf. Hij kijkt objectief en kan snel ontdekken waar je innovatieve kracht zit. De adviseur helpt bij de aanvraag van de WBSO-beschikking of verwijst naar een subsidieadviseur.

2. Geen zin in administratieve rompslomp? Kies voor een forfait!

Je kunt bij de WBSO kiezen voor een forfait: een vast subsidiebedrag per uur, voor gemaakte loon- en materiaalkosten, dat is besteed aan het innovatieproject waar de subsidie voor is aangevraagd. Een administratie bijhouden van de daadwerkelijk gemaakte kosten is dan niet nodig. Het levert minder subsidie op, maar ook een stuk minder ‘papierstress’. Ook kun je kiezen voor het forfait in de innovatiebox: een vast bedrag dat tegen het lage belastingtarief mag worden opgevoerd."

3. Gebruik administratietools

Wil je toch de daadwerkelijk gemaakte kosten en uren registreren? Maak dan gebruik van allerlei handige factsheets, applicaties en webtools die de administratie eenvoudiger en overzichtelijker maken.

4. Doe de check!

Laat pro-actief een check doen om te zien of de administratie op orde is. Zo weet je zeker dat je geen boete hoeft te betalen bij een onverwachte controle van de Belastingdienst. Dat geeft rust.

Let wel op, want er gaat het een en ander veranderen in de innovatiebox.