Waarom is talentontwikkeling een 'must'?

“De meeste mkb-bedrijven hebben een klein personeelsbestand. Met dat kleine aantal medewerkers moet je het voor elkaar boksen. Iedere medewerker telt mee. Je hebt bovendien relatief meer mensen die de organisatie van binnen en van buiten kennen en ontzettend betrokken zijn. Dat maakt je bedrijf bijzonder, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. Want hoewel een gezonde uitstroom heel normaal is, wil je je meest waardevolle talenten natuurlijk het liefst zo lang mogelijk behouden. Talenten binden en blijven boeien, is dus van levensbelang.”

"Een succesvol bedrijf is wendbaar en die wendbaarheid zit in de medewerkers. Wendbaar personeel helpt je aan kop te blijven. Het is voor de continuïteit van de onderneming dan ook belangrijk om te weten welke talenten er nodig zijn, wat die talenten gaan opleveren en hoe je talenten complementair kunt maken. Overigens vind ik dat je als ondernemer de verantwoordelijkheid hebt om je medewerkers tot hun recht te laten komen.

Personeel zoekt betekenis

Schep als werkgever een klimaat waarin talenten zich kunnen ontwikkelen. Zeker de generatie medewerkers die nu de arbeidsmarkt betreedt, vindt persoonlijke aandacht voor groei en ontwikkeling erg belangrijk. Voor deze jongeren is het salaris alleen niet meer voldoende aanleiding om ergens te gaan of blijven werken. Zij zoeken betekenis en maatschappelijke relevantie in hun werk en zijn sneller geneigd over te stappen naar een andere werkgever. Zeker als zij daar meer kunnen leren en de ruimte krijgen zich verder te ontwikkelen.

Open mindset

Maar niet iedereen is van nature bereid of in staat om verder te groeien. Dat hóeft ook niet als mensen maar een open mindset hebben, zich verder willen ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat als je met mensen praat over hun ontwikkeling, je een leercultuur creëert waarin mensen naar een meer open mindset groeien. En die mindset heb je nodig op je weg naar die stip aan de horizon.

 

Wie geen aandacht geeft aan talentmanagement wordt ingehaald door anderen.

Talentontwikkeling om uniek te blijven

Kortom, kijk naar het talent, de behoefte en de persoonlijkheid van iedere medewerker. Iedereen is anders! Wie geen aandacht geeft aan talentmanagement wordt ingehaald door anderen. Stel jezelf steeds weer de vraag: welke talenten heb ik nú, in deze fase, nodig? En hoe houd ik mijn talenten gemotiveerd?

Duurzame inzetbaarheid

De rol van de direct leidinggevende is in deze heel belangrijk. Die zit dicht op de praktijk en ziet wat iemand wel en niet kan en leuk vindt. Op de eerste plaats gaat het natuurlijk om wat iemands talent is binnen de functie of rol die hij vervult. Maar het is belangrijk om ook verder te kijken. Waar liggen kansen voor de toekomst? En kan iemand ook buiten zijn functie iets bijdragen aan de onderneming? Zo'n bredere bijdrage moeten we niet over het hoofd zien. Alleen de leidinggevende met zicht op de dagelijkse praktijk kan hierin goed begeleiden.

Ruim aandacht voor talentontwikkeling

Mensen die doen waar ze van nature goed in zijn, hebben meer plezier in hun werk en voelen zich gelukkiger. Gelukkige medewerkers, daar droom je als ondernemer van. Want zij zijn veerkrachtig, enthousiast en vol energie en helpen je onderneming vooruit. Dáárom is het een must om ruim aandacht te besteden aan talentontwikkeling.”