Bedrijfsgegevens veilig door scan IT-systeem

VDR Bouwgroep Hoofdbeeld.jpg

VDR Bouwgroep is een full-service bouwonderneming, gespecialiseerd in de ontwikkeling en realisatie van bedrijfshuisvesting (logistiek en processpecifiek) en de revitalisatie van bedrijfsgebouwen. Drie jaar werken ze inmiddels alweer samen, VDR Bouwgroep en Baker Tilly. Met Ola Banas (accountancy) en Maarten Buitink (IT Advisory) als vaste contactpersonen voor VDR. Grote pluspunten: Ola en Maarten zijn betrokken en kritisch en brengen veel expertise in.

VDR realiseerde de afgelopen jaren vele grote projecten, waaronder distributiecentra in Venlo, Bleiswijk, Echt en Zwijndrecht.  Neem nou het distributiecentrum van 40.000 m2 voor een logistiek bedrijf in Venlo. "Die hal stond er in zeven maanden. De bouw, de coördinatie van de projectpartners en waar van toepassing het begeleiden van de duurzaamheidscertificering: we leveren een totaalpakket", vertelt Laurens Potters, controller van VDR Bouwgroep. “De zaken gaan goed. De orderportefeuille van VDR is goed gevuld. Vóór 2014 zat de bouwsector in een dip, nu groeien we weer en de verwachtingen blijven positief.” 

Ola en Maarten brengen veel expertise in.

Meerwaarde jaarrekening

Ola Banas, senior manager RA van Baker Tilly, verzorgt met haar controleteam sinds 2014 de controle van de jaarrekening. Zij kennen de bouwwereld en hebben daardoor veel expertise op het gebied van projectadministraties. Die kennis wordt gewaardeerd door VDR. "De jaarrekening krijgt door Ola en haar team echt meerwaarde, ook richting de Raad van Commissarissen. Zij hebben veel kennis in bouwspecifieke zaken, zoals de waardering van onderhanden werk in de jaarrekening. Heel belangrijk in de bouwwereld. Bovendien is het team erg betrokken. Zij bezoeken regelmatig onze projecten. Dat persoonlijke is veel waard", legt Laurens uit.

Veiligheidscan IT 

"We zijn voor onze bedrijfsvoering afhankelijk van goede IT en wilden laten controleren of we op onze systemen kunnen vertrouwen", vertelt Laurens. Als vaste adviseur voor IT-onderwerpen schakelde Maarten Buitink, senior manager IT Advisory  zijn collega’s in om een kwetsbaarheidsscan uit te laten voeren. "Met verbeterpunten als resultaat. Wachtwoorden bleken niet helemaal veilig en het besturingssysteem van de telefooncentrale was een zwakke plek binnen de IT-beveiliging", legt Maarten uit. Informatiebeveiliging wordt steeds belangrijker en we zien dat VDR hier serieus mee omgaat. Een kwetsbaarheidscan is een middel om vast te stellen of het netwerk van binnen en van buiten af kwetsbaar is voor eventueel kwaadwillenden. Het is een goed middel om de eerste analyse van de IT-systemen te kunnen uitvoeren. Uiteraard is het belangrijk om de resultaten te gebruiken om eventuele verbeteringen door te voeren.  

Je leert veel van zo'n kwetsbaarheidscan.

Analyse bedrijfsprocessen met data-analyse

“Onze bedrijfsvoering is afhankelijk van de beschikbaarheid van onze IT-systemen. We willen en kunnen ons hierin geen calamiteiten veroorloven", benadrukt Laurens. "Je leert veel van zo’n scan. Dat het mogelijk is via standaard-instellingen van printers bij bedrijfsgegevens te komen bijvoorbeeld." Naast het controleren van de veiligheid van de IT-systemen voert Baker Tilly data-analyses uit op de bedrijfsprocessen van VDR. Op basis van beschikbare informatie in het systeem kunnen allerlei analyses worden uitgevoerd die voor VDR én de accountant van belang zijn. " 

Goede samenwerking

Maarten hoefde Laurens niet te overtuigen van het belang van goede en veilige IT. "Laurens heeft een aan passie grenzende interesse in IT. Best uniek in de ietwat traditionele bouwsector. IT staat bij VDR zelfs standaard op de agenda bij het managementoverleg. Dat geeft een bijzondere dimensie aan onze samenwerking." Baker Tilly test inmiddels drie tot vier keer per jaar de veiligheid van de IT-systemen. Laurens: "Dat geeft ons een veilig gevoel, want de dreiging van hackers is groot." 

Baker Tilly en IT-veiligheid

In het mkb worstelen meer organisaties, zoals de VDR Bouwgroep, met hoe zij de veiligheid van hun bedrijfsprocessen kunnen borgen. Bent u ook benieuwd hoe kwetsbaar uw organisatie is? Neem contact met ons op!