Bedrijfsopvolging garantie toekomst hotelketen

cor-van-duijn[1].jpg

Hotelketen Golden Green is overgegaan in andere handen. Familiehanden wel te verstaan. Rob Perik, Baker Tilly: “Als ondernemer moet je op een bepaald moment nadenken over hoe je de toekomst van het familiebedrijf zeker wilt stellen. Tenminste, als je niet wilt dat je bedrijf stopt na jouw vertrek. Een overname door een familielid is dan een logische keuze, maar het is een complex proces in een ingewikkeld speelveld.”

Tijd om over te dragen

Voor directeur Cor van Duijn maakt de opvolging naar zijn dochters de bedrijfsovername wel leuker, maar niet makkelijker. Cor van Duijn: “Het loslaten is een heel proces. Eerst verzette ik me tegen de gedachte, maar in het belang van mijn bedrijf ben ik me toch gaan verdiepen in de mogelijkheden en gevolgen. Rob Perik en Alex Ruigendijk van Baker Tilly hebben me daarbij uitstekend geadviseerd. Zij brachten de consequenties helder in kaart, want een bedrijf als dit doe je niet zo maar even over.”

Overname familiebedrijf

“Met de bedrijfsopvolgingsregeling die in 2010 is ingevoerd is 83 procent van de schenking vrijgesteld van belasting en het eerste miljoen zelfs geheel vrijgesteld. Dat scheelt enorm, maar: er blijven genoeg andere fiscale aspecten waar je rekening mee dient te houden. En je moet goed nadenken over de organisatievorm en –structuur, aandelenverdeling, verantwoordelijkheden, rechten na de overdracht en dergelijke. Al deze zaken hebben wij  uitbesteed. Zo hadden Evelien, Lione en ik de ruimte om ons voor te bereiden. Zowel in praktische zin, als in de emotionele betekenis. Want ook al blijft mijn bedrijf in de familie en heb ik er alle vertrouwen in de besluitvaardigheid van mijn dochters, voor een ondernemer als ik blijft het moeilijk om los te laten.”

Tips voor andere dga’s

“Neem de tijd en vertrouw op je gevoel, maar regel je zaken zorgvuldig met ervaren adviseurs. Bij voorkeur van één partij die je van meet af aan in het proces betrekt. Zij zorgen ervoor dat de juridische aspecten op orde zijn, fiscaal en financieel alles netjes geregeld is en helpen je optimaal profijt te halen uit verschillende regelingen. Zo heb je je handen vrij om de opvolgers in het familiebedrijf goed in te werken.”

Golden Green Hotels

In 1989 kocht Cor van Duijn het Beachhotel Noordwijk. Het imperium van Cor van Duijn groeit in 1992 uit tot Golden Green Hotels dat inmiddels bestaat uit zowel drie- als viersterren hotels in Noordwijk, Leiden en Zoetermeer. Golden Green is onderdeel van De Waardzicht Groep en er werken 140 mensen. Eind 2013 vond de officiële overdracht plaats waarbij dochters Evelien en Lione samen het directeur-grootaandeelhouderschap van Golden Green Hotels overnamen van hun vader.

Bron: BTB Magazine 1, 2014