“Ik ben dokter, geen boekhouder”

Zeeuwse Reumatologen - BakerTillyBerk_BIC-2098.jpg

De Sonnaville is 31 jaar reumatoloog. Hij is een bevlogen specialist met een duidelijke focus op zijn patiënten. “Ik vind mijn vak fantastisch. We vergaren voortdurend nieuwe kennis over reuma. De behandelmethoden en medicatietoepassingen worden daardoor steeds beter en effectiever. Vroeger belandde nog bijna de helft van alle reumapatiënten in een rolstoel. Nu kunnen we reuma vaak tot rust brengen en is een rolstoel bijna nooit meer nodig. Geweldig toch, hoe we patiënten zo goed kunnen helpen en ondersteunen?”

Aan het begin van de carrière van De Sonnaville verzorgde zijn schoonvader, van beroep registeraccountant, de boekhouding van de maatschap. Later nam een collega van het accountskantoor van zijn schoonvader dat over. De Sonnaville: “Ik realiseerde me dat er tussen mijn schoonvader en mij een natuurlijke vertrouwdheid was en een betrokkenheid bij mij, mijn werk en de maatschap. En dat ik die bij zijn opvolger miste. Daarom ging ik op zoek naar een andere accountant en kwam ik bij Baker Tilly terecht. Inmiddels zijn we al meer dan tien jaar met elkaar verbonden.”

Klik

De Sonnaville: “Direct vanaf het begin was er een klik met mijn accountant en zijn medewerkers bij Baker Tilly. Het contact met Jan-Kees Schrier en Martijn Oerlemans is laagdrempelig en vertrouwd. We stappen zo bij elkaar binnen, appen elkaar even tussendoor en kunnen snel schakelen. Die wederzijdse benaderbaarheid is een voorwaarde om goed zaken te kunnen doen, vind ik. Er is die handdruk met een kop koffie en een goed gesprek over meer persoonlijke zaken dan het werk. Maar als het moet, zijn we zakelijk en komen we direct to-the-point. Ik vind dat heel prettig.”

Ondernemerschap

In 2015 richtte De Sonnaville met nog drie reumatologen de Zeeuwse Reumatologen B.V. op om de kwaliteit van de zorgverlening beter te kunnen waarborgen en meer de regie te houden. Van het pure ondernemerschap had De Sonnaville nauwelijks kaas gegeten. “Ik ken maar weinig dokters die óók ondernemersbloed hebben. De meesten van ons willen gewoon dokter zijn en patiënten helpen. We houden ons liever niet bezig met boekhouding, salarisadministratie en aangiftes. Dokter zijn, is tegenwoordig al ingewikkeld genoeg door de vele regels (en het papierwerk) die de overheid ons oplegt. Gelukkig was daar Baker Tilly. Martijn en Jan-Kees hebben mij op alle fronten ondersteund. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat ik ook als zelfstandig ondernemer mijn patiënten kan blijven behandelen.”

Ik wil ontzorgd worden als het gaat om mijn financiële en fiscale administratie.

Complex

De accountancy voor de Zeeuwse Reumatologen B.V. is complex, omdat de reumatologen daarin zitten met hun persoonlijke holdings. Zakelijk en privé lopen vloeiend in elkaar over. De Sonnaville: “Jan-Kees en Martijn kunnen wat dat betreft op een hoger level met mij communiceren. Ze snappen de vragen die ik heb, ontzorgen mij bij al die zaken waar ik nauwelijks verstand van heb en geven op een proactieve manier advies over dingen waar ik zelf nooit aan zou denken. Dat geeft mij rust en vertrouwen.”

Actuele boekhouding

Begin dit jaar is De Sonnaville overgestapt op de dienst totaaloplossing accountancy van Baker Tilly. Voor nóg meer grip op de financiële situatie en een up-to-date inzicht in de cijfers, op elk gewenst moment. De Sonnaville: “De totaaloplossing accountancy betekent voor mij dat ik niet meer zelf alle gegevens, zoals de bankmutaties, aan Jan-Kees en Martijn hoef te geven. Alle cijfers worden direct automatisch verwerkt in de boekhouding, zonder dat het langs mij hoeft. Dat scheelt veel tijd en werk. Ik liep eigenlijk altijd achter met het aanleveren van de benodigde stukken, waardoor Jan-Kees en Martijn veel achterstallig werk moesten doen om de boekhouding weer actueel te maken. Dat is nu verleden tijd. De cijfers zijn voortdurend bijgewerkt, terwijl ik er nauwelijks iets voor hoef te doen.”

Extra vinger aan de pols

Jan-Kees en Martijn houden de boekhouding bij in het boekhoudsysteem Exact Online. Alle bankmutaties worden via een speciaal gemaakte bankkoppeling automatisch verwerkt in Exact Online. Via de bankapp kan De Sonnaville dankzij die bankkoppeling op elk gewenst moment zien hoe de praktijk ervoor staat en of er aandachtspunten zijn, zoals een achterstand in betalingen. Tot nu toe komen Jan-Kees, Martijn en De Sonnaville elke maand bij elkaar om de cijfers door te spreken en zo nodig bij te sturen. De Sonnaville: “Een prettig idee, die extra vinger aan de pols!

Resultaten direct beschikbaar

De totaaloplossing accountancy is voor mij zoals het laboratorium in onze praktijk voor onze patiënten is. Normaal moeten patiënten tot een week wachten op de uitslag van bloedprikken. In ons lab niet, we hebben de resultaten direct beschikbaar. Samen met de patiënt bekijken we die resultaten en vergelijken we ze met eerdere uitslagen om een lijn te ontdekken. Zo kunnen we direct zien of we bijvoorbeeld medicatie moeten bijstellen. We zijn in staat heel accuraat te controleren en bij te sturen. De patiënt is betrokken en krijgt de regie een beetje terug. Heel belangrijk, het is immers zijn lichaam. Met de totaaloplossing accountancy heb ik de regie over de financiële kant van de praktijk meer in eigen hand. Omdat ik inzicht heb in de cijfers van vandaag, weet ik bijvoorbeeld of een investering nu verstandig is. Maar ik kan ook een trend in de cijfers zien en gefundeerde beslissingen nemen voor de lange termijn.”

Wilt u ook meer regie over de financiële kant van uw bedrijf?

De adviseurs van Baker Tilly staan voor u klaar. En dat gaat verder dan een perfecte administratie. Ook voor dga dilemma’s, financieringsvragen of (buitenlandse) btw aangiften.