Innovatief vliegen

Moog

Moog in Nieuw-Vennep is misschien wel het meest innovatieve bedrijf van Nederland. Het ontwikkelt test- en simulatiesystemen voor onder meer de luchtvaart. Dankzij Baker Tilly maakt Moog gebruik van de belastingregeling voor innovatieve bedrijven. Theo Buijs, Financial manager en Pim van den Dijssel, General Manager van Moog: “Via de innovatiebox realiseren we een flinke besparing.”

De rol van innovatie

Theo Buijs en Pim van den Dijssel: “Er loopt hier 160 man hooggeschoold personeel en we investeren ongeveer 10 tot 12 procent van onze omzet in R&D. We behoren met Philips en ASML tot de weinige bedrijven in Nederland die echt aan R&D doen. Verder werken we voortdurend aan nieuwe producten op een projectgerichte manier. Dat werpt zijn vruchten af, want onze simulatoren hebben de hoogste certificatiegraad. Vanuit het moederbedrijf zijn er richtlijnen om innovatie als bedrijfsproces te borgen, de New Product Introduction. Voorheen duurde het proces lang en gingen we vaak over het budget. Nu geldt dat als we een product gaan ontwikkelen en implementeren, we aan de hand van ijkpunten kunnen zien of we nog binnen het budget en de geplande doorlooptijd blijven. Zo niet, kunnen we tijdig ingrijpen.”

Innovatiebox

“De innovatiebox is een korting op de vennootschapsbelasting. Kort gezegd houdt de innovatiebox in dat winst die je behaalt met R&D-activiteiten wordt belast tegen vijf procent vennootschapsbelasting in plaats van 20 of 25 procent. Rob Perik van Baker Tilly attendeerde ons op deze mogelijkheid. Hij meende dat we daar weleens voor in aanmerking zouden kunnen komen. We zijn samen met adviseurs Rob Perik en Lodewijk Derkman bezig geweest met de voorbereidingen en onlangs is de overeenkomst met de Belastingdienst getekend. We maken gebruik van de innovatiebox en zo kunnen we dus een flinke besparing realiseren. Het gaat nu om een bedrag van 60.000 tot 100.000 euro, maar de komende jaren zal dat bedrag verder oplopen.”

De kracht van Baker Tilly

“Een groot pluspunt vind ik de korte lijnen. Ik hoef maar één van mijn contactpersonen te benaderen en kort daarna heb ik antwoord. In 2002 kochten we het Britse bedrijf Kelsey Instruments Ltd. Baker Tilly International in Engeland heeft dat begeleid. Nu zijn we dat bedrijf weer aan het verkopen aan de Engelse divisie van Moog omdat dat efficiënter is. Dan merk je dat het internationale netwerk van Baker Tilly heel belangrijk is. Verder is het personeelsverloop bij Baker Tilly heel laag, dus ze kennen ons bedrijf door en door. Dat vind ik een enorm voordeel. Baker Tilly helpt ons met zowel de controle als fiscale advisering. Dit naar meer dan volle tevredenheid.”

Meer weten over de innovatiebox?

Onze specialisten kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden. Neem contact op met Rob Perik, partner belastingadviseur.

Moog

Moog BV (voorheen FCS Control Systems) is voortgekomen uit Fokker Aircraft. Sinds 2005 is het een onderdeel van het Amerikaanse Moog, dat wereldwijd ongeveer 70 vestigingen heeft. Moog Nederland ontwerpt en produceert simulatiesystemen en testsystemen voor de luchtvaart, de automobielindustrie en de medische industrie. Onlangs heeft Moog bijvoorbeeld een simulator op de markt gebracht waarmee tandartsen in opleiding leren boren en vullen zonder één kies aan te raken.

Bron: BTB Magazine 3, 2012