Coulance maatregelen voor de loonheffingen in verband met corona

Het Ministerie van Financiën heeft tijdelijk enkele administratieve verplichtingen en de voorwaarden voor vaste onbelaste reiskostenvergoedingen versoepeld. Lees hieronder verder om welke versoepelingen het gaat.

Administratieve verplichtingen

Werkgevers hebben administratieve verplichtingen als het gaat om de inrichting van de salarisadministratie. Het identificeren van werknemers en de beschikking over een Burgerservicenummer zijn daar onderdeel van. Dit kan in de huidige omstandigheden, waarbij werknemers vanuit huis werken, problemen opleveren. Volgens de hoofdregel dient bij het niet nakomen van de administratieve verplichtingen namelijk het anoniementarief toegepast te worden in de salarisadministratie.

In een beleidsbesluit heeft het Ministerie van Financiën kenbaar gemaakt dat zij toepassing van het anoniementarief ongewenst acht, indien wegens de huidige omstandigheden niet aan de administratieve verplichtingen voldaan kan worden. Het anoniementarief hoeft daarom niet toegepast te worden, als de administratieve verplichtingen alsnog worden afgerond op het moment dat de werkgever hier redelijkerwijs toe in staat is.

Reiskostenvergoedingen

Op basis van hetzelfde beleidsbesluit komt het Ministerie van Financiën werkgevers en werknemers ook tegemoet als het gaat om vaste onbelaste reiskostenvergoedingen. Op basis van de hoofdregel kan de situatie zich voordoen dat de vaste onbelaste reiskostenvergoedingen bijgesteld moet worden doordat het reispatroon is gewijzigd.

In het beleidsbesluit heeft het Ministerie van Financiën kenbaar gemaakt dat werkgevers de vaste onbelaste reiskostenvergoeding niet hoeven bij te stellen. Deze goedkeuring zal naar verwachting van toepassing zijn zolang de overheid werkgevers vraagt werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken.

Of een werkgever ook verplicht is om de reiskostenvergoeding te blijven betalen, zal afhangen van de arbeidsrechtelijke afspraken die daarover zijn gemaakt.

Heeft u vragen, neem dan contact op met Johan Flohr of Karin Herman.