Exact twee jaarcontracten geeft recht op transitievergoeding
Twee jaarcontracten en dan recht op een transitievergoeding? Een werkgever vond van niet, waarop de werknemer naar de rechter stapte. De rechter kwam tot de conclusie dat de wet niet anders is uit te leggen dan dat een werknemer ook na twee jaarcontracten recht heeft op een transitievergoeding. De rechter stelt de werknemer in het gelijk en veroordeelt de werkgever de transitievergoeding te betalen.
Contracten binnen de ketenregeling
De werknemer in deze zaak trad op 11 augustus 2014 in dienst en het contract werd per 11 augustus 2015 met een jaar verlengd. De werkgever zegt het einde van de dienstbetrekking tijdig aan om te voorkomen dat de werknemer in vaste dienst komt. De laatste dag van het dienstverband was 10 augustus 2016.
Geen transitievergoeding
De werkgever is van mening dat de transitievergoeding pas verplicht is bij een dienstverband van langer dan twee jaar. De werkgever betaalt de werknemer dan ook geen transitievergoeding waarop de werknemer naar de rechter stapt. Volgens de wet heeft de werknemer recht op een transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst ‘ten minste 24 maanden’ geduurd heeft. De rechter kan deze bepaling taalkundig niet anders uitleggen dan dat het recht op een transitievergoeding ontstaat zodra de arbeidsovereenkomst 24 maanden of langer heeft geduurd.
Beëindig het contract op tijd
Ons advies is dan ook om de (keten van) bepaalde tijd contracten te eindigen vóórdat 24 maanden zijn verstreken. Zo voorkomt u dat u bij het beëindigen van contracten voor bepaalde tijd vastzit aan de transitievergoeding.
Heeft u vragen over de transitievergoeding of de ketenregeling? Neem dan contact op met een van onze arbeidsrechtjuristen van Baker Tilly Employment Advisory.