Goedgekeurde (model-)overeenkomsten Wet DBA beschikbaar

Sinds de invoering van de Wet DBA (1 mei 2016) is het er bepaald niet gemakkelijker op geworden. Uit de gegevens die MKB Belangen van de Belastingdienst gekregen heeft, blijkt dat zo’n driekwart van alle ingediende contracten zijn afgekeurd en dat de daadwerkelijke doorlooptijd vele malen langer is dan beloofd. Aanleiding voor de arbeidsrechtjuristen van Baker Tilly Berk Employment Advisory om verschillende, uitgebreide (model-)overeenkomsten op te stellen. De Belastingdienst heeft deze overeenkomsten inmiddels goedgekeurd.

In een persbericht concludeert Adrienne van Veen, directeur van MKB Belangen, dat ‘de Wet DBA heeft gefaald’ en verklaart zij dat er ‘angst en onzekerheid heerst onder ondernemers’. Niet alleen onzekerheid over waar de overeenkomsten aan moeten voldoen, maar ook hoe lang de Belastingdienst op zich laat wachten met de uitkomst van de toetsing. Carin Welters, partner Baker Tilly Employment Advisory: ‘Die onzekerheid en onduidelijkheid bij ondernemers herkennen wij sterk en is voor ons reden om hen te helpen.’

Vijf varianten van de (model-)overeenkomsten zijn inmiddels door de Belastingdienst goedgekeurd. Dit gaat om de volgende overeenkomsten:

  • een raam- en deelovereenkomst van aanneming - zzp'er en BV (persoonlijke holding)
  • een overeenkomst van opdracht geen gezag, beperkte vervangbaarheid - zzp'er en BV (persoonlijke holding)
  • een overeenkomst van opdracht geen gezag, vrije vervangbaarheid - zzp'er en BV (persoonlijke holding)
  • een overeenkomst van opdracht - tussenkomst - IB ondernemer
  • een overeenkomst van opdracht - tussenkomst - BV (persoonlijke holding)

Wilt u één van deze, door de Belastingdienst goedgekeurde, overeenkomsten gebruiken? Of wilt u meer informatie over de specifieke gevolgen van de Wet DBA voor uw organisatie? Neemt u dan gerust contact op met een onze specialisten van Baker Tilly Employment Advisory.