Herbeoordeling AEO status

Bedrijven die internationaal handelen hebben de mogelijkheid om een 'Authorised Economic Operator' (AEO) status aan te vragen bij de Douane. Deze status biedt u als ondernemer een flink aantal voordelen en zal in het kader van de Brexit alleen maar aan belang winnen.

Vanaf mei 2016 tot en met mei 2019 beoordeelt de Douane alle AEO-certificaten die zijn afgegeven voor 1 mei 2016. Bij een positieve beoordeling zal het certificaat omgezet worden naar een AEO-vergunning. Als u in bezit bent van een AEO certificaat dan zal de Douane zelf contact met u opnemen.

Sinds 1 mei 2016 is het Communautaire Douanewetboek (CDW) vervangen door het Douanewetboek van de Unie (DWU). Met de komst van de DWU zijn een aantal wijzigingen ingetreden waaronder de verandering van het AEO concept. Naast de standaard eisen voor het verkrijgen van een AEO-certificaat, zijn er nu nieuwe eisen voor de aanvraag van de AEO-vergunning. Een van de eisen is onder andere het bezitten van voldoende vakbekwaamheid over douanezaken en up-to-date kennis van veranderingen in de douane wet- en regelgeving.

Er zijn binnen het DWU twee type vergunningen, waarbij ook een gecombineerde variant mogelijk is:

  • AEO-C Douanevereenvoudigingen
  • AEO-S Veiligheid

Indien u de goedkeuring voor de AEO-vergunning heeft verkregen zal deze vijf dagen na afgifte in werking treden. Mocht u vragen hebben ten aanzien van het herbeoordelingstraject van uw AEO-vergunning, dan kunt u contact opnemen met Marisa Hut.