Kunnen uw medewerkers zich ziekmelden via WhatsApp?

Tegenwoordig is het volstrekt normaal om te appen met je leidinggevende en informatie over een nieuwe baan te delen via LinkedIn. Ook werkgevers maken steeds meer gebruik van social media, bijvoorbeeld door nieuwe medewerkers te verwelkomen of afscheid te nemen van gewaardeerde collega’s. Tot zover lijkt er niets aan de hand. Maar stemt u ook met elkaar af wanneer en wat wordt geplaatst? En wat doet u bij ongepaste berichten die via social media zijn verspreid?

Zo moeilijk is dat toch niet, denkt u wellicht. Echter, niet voor niets zijn in de jurisprudentie vele (ook vermakelijke) uitspraken over dit onderwerp te vinden over situaties die wél problemen opleverden. In de wet staan uitingen door middel van social media niet expliciet vermeld als bijvoorbeeld erkend middel om aan te zeggen of over te gaan tot ontslag. De rechtspraak gaat wél met haar tijd mee.

Social media als bewijsmiddel

In de jurisprudentie is dat duidelijk merkbaar. Via WhatsApp kán een ontslag op staande voet worden geaccepteerd. De uitingen via social media kunnen daarnaast dienen als bewijsmiddel om bijvoorbeeld tegenover de rechter aan te tonen op welke datum de werknemer zich heeft ziek gemeld of wanneer hij/zij in strijd met een concurrentie- of nevenwerkzaamhedenbeding heeft gehandeld.

Social media protocol

Werkgevers maken steeds vaker al bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst afspraken met hun medewerkers als het gaat om social mediagebruik. Bijvoorbeeld in een zogeheten social mediaprotocol, als onderdeel van het huishoudelijk reglement of personeelshandboek. Afspraken gaan over het gebruik van social media tijdens werktijd. Volstaat het ziek melden via Whatsapp? Of zijn daar andere procedures voor? En wat als uw onderneming regelmatig berichten deelt via social media, wat vergt dat van uw werknemer?

Advies nodig?

Wilt u advies over hoe in bepaalde situaties om te gaan met social media op de werkvloer, hoe dit aan banden te leggen of wenst u meer informatie, bijvoorbeeld in de vorm van een presentatie? Neem dan contact op met een van onze specialisten van Employment Advisory.