'Meenemen' pak Optimel komt werknemer duur te staan

Rechtvaardigt de diefstal van een product met slechts een geringe waarde een ontslag op staande voet? Recent werd deze vraag in de rechtspraak weer bevestigend beantwoord. Een ontslag op staande voet wegens diefstal van een pak Optimel en wat zalmsalade hield stand. Het strikte beleid dat de werkgever hanteerde was daarbij cruciaal.

Zonde om weg te gooien

De werknemer was sinds 2005 werkzaam bij een supermarkt. Bij een exit controle werd een pak Optimel waarvan de houdbaarheidsdatum was verstreken en een bakje zalmsalade in haar tas aangetroffen. De zalmsalade was overgebleven van een personeelsbarbecue en had ook de houdbaarheidsdatum bereikt. De werknemer wilde deze producten meenemen omdat ze anders zouden worden weggegooid. Zonde, vond de werknemer. Eerder had de werknemer al een officiële waarschuwing ontvangen vanwege het opsparen en meenemen van kaaskruimels van kaasbroodjes.

Zero tolerance beleid

De supermarkt hanteerde een strikt beleid. In het bedrijfsreglement was duidelijk opgenomen dat het meenemen van producten, ook afgeschreven producten, reden voor ontslag op staande voet zou geven. Reden voor dit strikte beleid lag in het sterk verhoogde diefstalrisico dat binnen de branche geldt. Zonder strikt beleid zou er een grijs gebied kunnen ontstaan waarin werknemers producten die nog net niet over de datum zijn achter in het schap zouden zetten om later mee te nemen.

Oordeel van de rechter

De rechter liet het ontslag op staande voet in stand. Van belang daarbij was dat de supermarkt genoodzaakt was een strikt beleid te voeren en dat dit beleid bekend was bij de werknemer. Ook was relevant dat de strikte regels herhaaldelijk en ook recent nog uitdrukkelijk onder de aandacht van de werknemer waren gebracht. Ondanks de leeftijd van de werknemer, haar lange dienstverband en de grote financiële gevolgen van het ontslag, hield het ontslag stand.

Heeft uw onderneming ook een belang om een strikt beleid te hanteren? Een belang kan liggen in het risico op diefstal, maar bijvoorbeeld ook in veiligheidsrisico’s. Zorg voor een duidelijk op schrift gesteld beleid én het onder de aandacht houden van de geldende regels. Pas het beleid in de praktijk consequent toe.

Wilt u advies over het opstellen van een goed en degelijk beleid, de uitvoering daarvan in de praktijk en het op juiste wijze bijhouden van een dossier, om in een voorkomend geval beslagen ten ijs te komen? Neem dan contact op met Marjan Veuger- Hakze of één van onze andere arbeidsrechtjuristen van Baker Tilly Employment Advisory.