Nieuwe douaneheffingen op 200 producten uit de VS

De Europese Commissie heeft tegenmaatregelen ingevoerd als reactie op de importheffingen van de VS op Europees staal van 25% en aluminium van 10%. Sinds 22 juni 2018 zijn nieuwe importheffingen van toepassing van 25% op ongeveer 200 producten uit de VS. Deze importheffingen hebben een totale waarde van ongeveer € 2,8 miljard.

De Amerikaanse importheffingen raken ongeveer € 6,4 miljard aan export transacties vanuit de EU, waarvan naar schatting een 10% uit Nederland komt. Volgens de Europese Commissie komt er nog een vergelding voor de resterende € 3,6 miljard aan ‘schade’ in de vorm van aanvullende tegenmaatregelen.

De importheffingen van de Europese Commissie zijn met name gericht op typische Amerikaanse producten waaronder Harley Davidson-motoren, Levi Strauss-spijkerbroeken, bepaalde voedselproducten, tabaksproducten, T-shirts, schoenen, staal en aluminium en whisky’s. Concreet betekent dit dat deze producten belast worden met 25% over de douanewaarde. Een uitzondering is de heffing op speelkaarten waarvoor een heffing van 10% van toepassing is.

Voor een volledig overzicht van de aanpassingen in de Gecombineerde Nomenclatuur (systematische naamlijst van goederen gebaseerd op het Geharmoniseerd Systeem van de Wereld Douane Organisatie), kunt u contact opnemen met Marisa Hut.