Prinsjesdag 2016: de personele plannen

Zoals ieder jaar zijn ook de afgelopen derde dinsdag in september weer de plannen van de Rijksbegroting 2017 gepresenteerd, waaronder een tal van plannen (reeds bekend of al in aantocht) op personeelsgebied. Wat kunt u verwachten en waar moet u rekening mee houden? Wij zetten de belangrijkste plannen voor u kort op een rij:

  1. Werkgevers moeten vanaf 2018 een compensatie kunnen krijgen van het UWV voor de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte.
  2. De leeftijd voor het minimumloon zal vanaf 1 juli 2017 gefaseerd worden verlaagd.
  3. Werknemers die in 2017 meer dan 40 uren per week werken, moeten voor die extra uren minimaal het minimumloom betaald krijgen.
  4. Vanaf 2019 kunnen werknemers mogelijk vijf dagen kraamverlof opnemen na de geboorte van hun kind, daarvan zal het UWV drie dagen voor haar rekening nemen. Daarnaast zal de kinderopvangtoeslag worden verhoogd.
  5. Er is een wetsvoorstel in de maak waardoor bij een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen een voorziening conform de cao niet meer gelijk aan de transitievergoeding hoeft te zijn.

Wederom staat ook komend jaar het terugbrengen van de werkloosheid op de agenda. Voor 2017 is in dat kader de Aanpak Jeugdwerkloosheid en het actieplan Perspectief voor vijftigplussers gepresenteerd.

Het team van Baker Tilly Employment Advisory houdt u op de hoogte over de ontwikkelingen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met Nienke Lemmink of één van haar collega’s.