Steek de peilstok in uw team! Waar zit ruimte voor verbetering?

Een goed functionerend team is geen vanzelfsprekendheid. Sterker nog, de samenwerking in teams laat vaak te wensen over. Te lage productiviteit, een hoog verloop of veel verzuim en soms is er binnen teams zelfs sprake van onderlinge strijd. Het is vaak lastig om de vinger op de zere plek te leggen, terwijl u weet dat het team beter kan. Doe nu de check en ontdek waarom uw team niet optimaal presteert.

Doe onderzoek!

Uit onderzoek blijkt dat werken in teams bijdraagt aan meer betrokken medewerkers en een hogere productiviteit. Ook heeft teamwork een positief effect op de creativiteit, het innovatievermogen en werkgeluk van medewerkers. Daarom zien we steeds meer werkgevers actief sturen op de prestaties van een team in plaats van de individuele medewerker. De eerste stap naar goed werkende teams is inzicht krijgen in het verbeterpotentieel van het team. Kortom: waar zit ruimte voor verbetering?

Vier ingrediënten van een succesvol team

Om die vraag te beantwoorden, is het goed om te weten wat de vier ingrediënten van een succesvol team zijn. We zetten ze voor u op een rij:

 1. Duidelijke visie en missie
  Zorg dat teamleden een helder beeld hebben van hun doelen en de gewenste resultaten als team. Zet de spreekwoordelijke ‘neuzen dezelfde kant op’. Vaak ontstaan problemen in de samenwerking doordat er verschillende ideeën leven over het ‘bestaansrecht’ van het team.
 2. Heldere structuur
  Wees helder over de inzet van competenties van medewerkers, werkprocedures en verantwoordelijkheden. De manier waarop je menselijk kapitaal inzet is bepalend voor het functioneren van het team.
 3. Groepsdynamiek
  De kunst van samenwerken is om de verschillen binnen het team op te zoeken en te integreren. Het gaat om het in balans brengen van de persoonlijke behoeften en het groepsbelang. Juist in die dynamiek van individuele verschillen en het groepsbelang komt de samenwerking tot leven.
 4. Positieve invloed op omgeving
  Als team ben je onderdeel van een groter geheel. Succesvolle teams beïnvloeden deze omgeving positief: van tevreden opdrachtgevers tot succesvolle samenwerkingen met andere teams.

Steek de peilstok in uw team!

Nieuwsgierig in welke mate deze vier ingrediënten in uw team en organisatie aanwezig zijn? Doe de check en weet binnen enkele minuten waar ruimte voor verbetering zit binnen uw team.

Wilt u meer weten over hoe een team productiever of effectiever kan werken? Of samen met uw medewerkers aan de slag om te achterhalen wat er nodig is om als team te groeien? Neem dan contact op met de HR-specialisten van Baker Tilly. Met een speciale teamscan maken wij het verbeterpotentieel van uw team inzichtelijk én doen wij aanbevelingen voor de ontwikkelmogelijkheden van het team.