Het geheim van succesvolle teams? Ontdek de vier ingrediënten!

Een goed functionerend team is geen vanzelfsprekendheid. Sterker nog, de samenwerking in teams laat vaak te wensen over. Te lage productiviteit, een hoog verloop of veel verzuim en soms is er binnen teams zelfs sprake van onderlinge strijd. Uit onderzoek blijkt dat werken in teams bijdraagt aan meer betrokken medewerkers en een hogere productiviteit. Ook heeft teamwork een positief effect op de creativiteit, het innovatievermogen en werkgeluk van medewerkers.

Expertvideo HR

We zien steeds meer werkgevers actief sturen op de prestaties van een team in plaats van de individuele medewerker. De grote vraag is: waar moet u op sturen? Wist u dat er vier ingrediënten zijn die een team succesvol maken? Wij zetten ze voor u op een rij:

Duidelijke visie en missie

Zorg dat teamleden een helder beeld hebben van hun doelen en de gewenste resultaten als team. Zet de spreekwoordelijke ‘neuzen dezelfde kant op’. Vaak ontstaan problemen in de samenwerking doordat er verschillende ideeën leven over het ‘bestaansrecht’ van het team.

Heldere structuur

Wees helder over de inzet van competenties van medewerkers, werkprocedures en verantwoordelijkheden. De manier waarop je menselijk kapitaal inzet is bepalend voor het functioneren van het team.

Groepsdynamiek

De kunst van samenwerken is om de verschillen binnen het team op te zoeken en te integreren. Het gaat om het in balans brengen van de persoonlijke behoeften en het groepsbelang. Juist in die dynamiek van individuele verschillen en het groepsbelang komt de samenwerking tot leven.

Positieve invloed op omgeving

Als team ben je onderdeel van een groter geheel. Succesvolle teams beïnvloeden deze omgeving positief: van tevreden opdrachtgevers tot succesvolle samenwerkingen met andere teams.

  • Doe de check!
  • Nieuwsgierig in welke mate de ingrediënten van een succesvol team in uw organisatie aanwezig zijn? Vul onderstaand formulier in en u ontvangt van ons een handige scan om snel te zien hoe uw team scoort op de vier ingrediënten!
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  • U geeft hierbij toestemming dat Baker Tilly uw gegevens gebruikt om contact met u op te nemen. Uw gegevens slaan we alleen voor dit doel op. Meer informatie over het verwerken van uw data vindt u in ons  privacy statement.