Veel mkb bedrijven nog niet voorbereid op de Brexit

Recent heeft de Douane een nieuwe oproep geplaatst richting de Nederlandse bedrijven om zich voor te bereiden op de Brexit. Ruim 35.000 ondernemers, vooral bedrijven in de mkb, komen door de Brexit voor het eerst in aanraking met de Douane door het exporteren uit of importeren naar de Europese Unie. Volgens de Douane is op dit moment nog steeds 80 procent van deze mkb bedrijven niet voorbereid op de Brexit. Een akkoord is nog niet gesloten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen is een goede voorbereiding noodzakelijk.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  1. Analyseer uw huidige douane processen tijdig. Er zijn meerdere Brexit scenario’s mogelijk met verschillende gevolgen. Uiteindelijk hebben alle scenario’s een bepaalde impact op uw douaneprocessen. Ga naar welke administratieve taken uw onderneming moet gaan verrichten, welke vergunningen noodzakelijk zijn en of uw wellicht moet investeren in douanesoftware?
  2. Analyseer uw supply chain: Heeft het zin een vestiging in het Verenigd Koninkrijk te openen? Of zou het verstandig zijn om voorraad aan te houden in het VK? Of moet juist alles via Nederland worden geïmporteerd?
  3. Bent u reeds in bezit van een EORI nummer? Het EORI-nummer (Economic Operators Registration and Identification) is een identificatienummer die ondernemers nodig hebben zodra ze met de Douane te maken krijgen, zoals het doen van een aangifte ten invoer. Het EORI-nummer zorgt ervoor dat gegevens sneller worden uitgewisseld in de Europese Unie.
  4. Ga na of het aanvragen van een AEO-vergunning wellicht ondersteuning geeft, bijvoorbeeld om vertragingen bij de grens te beperken, gebruik te maken van vereenvoudigde douaneregelingen en fysieke controles bij de grens te voorkomen. Heeft u al een AEO vergunning? Alle AEO-certificaten afgegeven voor 1 mei 2016, moeten herbeoordeeld worden voor 1 mei 2019, en omgezet worden in een AEO-vergunning. Dat gebeurt in het kader van de invoering van het Douanewetboek van de Unie (DWU).
  5. Heeft u (genoeg) personeel met de juiste vakbekwaamheid in dienst? Denk na over zaken als opleiding en het investeren in douanekennis.

Laat u niet verassen en wees goed voorbereid. Mocht u vragen of assistentie nodig hebben ten aanzien van de Brexit, dan kunt u contact opnemen met Marisa Hut.