Familiebedrijf? Met een RvC houd je het harmonieus

In 1984 opende retailondernemer Ton ten Have zijn eerste supermarkt, in Didam. Zijn bedrijf groeide uit tot een onderneming met 17 Albert Heijns, 7 Gall & Galls en 2 Hema’s. Sinds januari 2012 wordt Europa Have bestuurd door Ton’s zonen Gerald en Toine. De Raad van Commissarissen, waar Ton na zijn aftreden toetrad, helpt de zaken binnen het familiebedrijf goed te regelen en te structureren.

Waarom een RvC?

Ton ten Have: “Ondernemen is best eenzaam, maar als je iemand hebt die je vertrouwt en met wie je kunt sparren, helpt dat ongelooflijk. Ik heb veel aan mijn commissaris gehad. We hadden vaak lange gesprekken over wezenlijke ondernemerszaken. En, als mij iets zou overkomen, zou er iemand zijn die de zaak direct zou kunnen oppakken. Mijn zoons vinden in de RvC ook een klankbord. De drie commissarissen hebben elk tientallen jaren ervaring waar ze enorm van kunnen profiteren. Bovendien willen we elk risico op ‘familie-een-tweetjes’ vermijden en de zaken zuiver houden. Voor een aantal in de statuten bepaalde besluiten heeft de directie toestemming nodig van de RvC. We werken heel formeel en gestructureerd, met een directiereglement, een regelement voor de RvC en een familiehandvest.”

Externe commissarissen en een familiehandvest

Ton ten Have: “We hebben onze externe commissarissen gekozen op basis van een tevoren opgesteld profiel, ervaring, achtergrond, netwerk en in zorgvuldig overleg met ons drieën. Maar de twee externe commissarissen hebben ons ook geselecteerd, het was zeker geen eenrichtingsverkeer. Zij hadden er zin in, en wij ook. In het kader van onafhankelijkheid en onpartijdigheid hebben we er ook voor gekozen om te werken met een ‘handvest voor families met een bedrijf’. Alle wensen en verwachtingen van de familie zijn vastgelegd, met veel aandacht voor het opvolgingsstappenplan, tot aan de vierde generatie toe. We wilden duidelijkheid over verwachtingen rondom inzet, eigendom, financiële verhoudingen en de mogelijke rol van partners en (klein)kinderen.”

Onafhankelijk advies

Stefan Jansen, partner en specialist familiebedrijven bij Baker Tilly: “Ondernemers en ondernemingen zijn vaak gebaat bij onafhankelijk en zakelijk advies van een ervaren, externe partij, die helpt om inzicht te krijgen en om zaken te regelen in het belang van het bedrijf. Wij hebben veel ervaring met het begeleiden van familiebedrijven bij de belangrijke en delicate kwesties die er spelen. De familie beslist over bestuur, eigendom en medezeggenschap, uiteraard binnen de onderneming. In het bijzonder bij zaken als bedrijfsopvolging waardoor de continuïteit en de investeringsbereidheid voor decennia is gewaarborgd.”

Europa Have

De geschiedenis van familiebedrijf Ten Have in de retail gaat al ruim honderd jaar terug. Momenteel bestaat het bedrijf uit drie groepen: de Gelders Have Groep (Albert Heijn franchise), Nofo Have Groep (Hema franchise) en Becedo Vastgoed Groep (Vastgoed en ontwikkeling).

Bron: BTB Magazine 3, 2013