Ondanks lockdown trekt M&A markt aan

De huidige situatie waarin COVID-19 de samenleving en economie domineert, heeft logischerwijs een grote impact voor velen van ons. In de basis is er met de meeste mkb bedrijven echter helemaal niets mis. Sterker nog, sommige sectoren (food, verpakking, medisch, software) kennen zelfs een sterke groei.

Nu de medische situatie en het spoorboekje van het kabinet een groot deel van de onzekerheid hebben weggenomen, zien wij dan ook alweer een toename van de M&A activiteit. Enerzijds bedrijven die gekenmerkt worden door liquiditeitsissues waarbij private equity (er is immers nog geld in overvloed langs de zijlijn) de helpende hand kan bieden. Anderzijds diversificatie van verdienmodellen en samenwerking in de keten door verticale integratie via overnames. Voor de sectoren die geen hinder ondervinden van COVID-19 of er zelfs baat bij hebben, is de M&A activiteit de afgelopen maanden gewoon doorgegaan. Hierbij geldt wel dat de doorlooptijd vaak wat langer is geworden.

Tenslotte is de verwachting voor de komende periode dat er enige prijsdruk komt op de prijzen die er betaald gaan worden dan wel een verschuiving plaats vindt van 100% boter bij de vis naar ook een resultaatafhankelijk deel van de overnamesom.