Importeert u vanuit landen buiten de EU?

Btw-advies en Compliance - Goederen komen de EU binnen.jpg

Al jaren lang zijn de Europese Unie (EU), China en de Verenigde Staten de drie grootste spelers op het gebied van internationale handel. Binnen de EU is Nederland uitermate geschikt als land voor de invoer en distributie van goederen. Dit komt onder meer door de uitstekende geografische ligging alsmede de beschikking over vooraanstaande logistieke mogelijkheden om goederen in te voeren. Zo beschikt Nederland over de havens van Rotterdam en Amsterdam alsmede vliegveld Schiphol. Uiteraard zijn er ook allerhande faciliteiten op het gebied van douane en btw. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten als goederen de EU binnenkomen?

Commerciële voorwaarden

Wanneer u internationaal handelt, dient u zich bewust te zijn van de voorwaarden waaronder u dit doet. In de internationale handel spreken partijen veelvuldig specifieke contractuele voorwaarden en verplichtingen af middels de ‘Incoterms’. Incoterms zijn ontwikkeld door de International Chamber of Commerce en regelen en verdelen de taken, kosten en risico’s van koper en verkoper. Bijvoorbeeld welke partij verantwoordelijk is voor de douane-inklaring van de goederen in een bepaald land. Dit is belangrijk, omdat het inklaren kan leiden tot additionele verplichtingen op zowel douane- als btw-gebied voor deze partij.

Incoterms spelen een belangrijke rol bij de aankomende Brexit. Heeft u al afspraken gemaakt met uw leveranciers en afnemers over de toekomstige leveringsvoorwaarden?

Invoerrechten en douane

Daarnaast zijn belastingen, zoals invoerrechten en accijnzen van belang. Invoerrechten worden vaak gezien als een noodzakelijk kwaad, maar door een juiste planning zijn bij de douane veel kosten te besparen. Komt u de complexe douaneformaliteiten niet na, dan leidt dit vaak tot oponthoud in uw handelsstroom en hoge kosten.

Wij helpen u de douaneregelingen en -bestemmingen correct toe te passen, formele procedures te vereenvoudigen en logistieke voordelen te behalen bij de douane. Ook adviseren wij u over de mogelijke gevolgen van nieuwe douanewetgeving voor uw internationale handel.

Btw bij invoer van goederen

Bij het invoeren van goederen is eveneens invoer-btw verschuldigd. Ondernemers die regelmatig goederen invoeren in Nederland, kunnen een invoerfaciliteit hanteren om een cashflow nadeel te voorkomen. Deze faciliteit, ook wel de artikel 23 vergunning genoemd, is aan te vragen bij de Belastingdienst. Met een dergelijke vergunning hoeft u ten tijde van de invoer geen btw te betalen. In plaats daarvan geeft u de invoer-btw aan in uw btw-aangifte als te betalen en (mits u aan de geldende regels voldoet) terug te vragen btw.

Wij helpen u graag bij het aanvragen van deze vergunning. Bent u niet in Nederland gevestigd, dan heeft u naast deze vergunning ook een fiscaal vertegenwoordiger nodig. Ook hier kunnen wij u mee van dienst zijn.

Fiscaal vertegenwoordiging

Baker Tilly VAT Compliance (Netherlands) B.V. (een dochteronderneming van Baker Tilly) kan als uw algemeen fiscaal vertegenwoordiger optreden. Als fiscaal vertegenwoordiger staat zij uw onderneming bij in het verzorgen van de btw-aangifteverplichtingen en communicatie met de fiscale autoriteiten, maar ook bij het aanvragen van een artikel 23 vergunning.

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over goederen die de EU binnenkomen? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Barthold Bergman
Barthold Bergman Sr Manager VAT Advisory