Skip to content
londen

Brexit

Sinds 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk niet langer onderdeel van de Europese Unie (EU). Hoewel dit inmiddels een tijd geleden is, betekent dit niet dat er geen wijzigingen in afspraken of regelingen meer plaatsvinden. Zo heeft Noord-Ierland bijvoorbeeld pas na lang onderhandelen aparte afspraken met de EU gemaakt. Wij zetten voor u op een rij welke gevolgen de Brexit heeft op het gebied van btw en douane, personeel en vennootschapsbelasting (vpb).

Brexit en de btw

Brexit heeft vergaande consequenties voor de internationale handel tussen het VK en de EU. Het VK wordt nu als non-EU land gezien, met alle bijkomende wijzigingen in btw- en douane-aspecten. Wanneer u handelt met het VK gelden daarom specifieke btw-regels om rekening mee te houden.

Brexit en uw personeel

Heeft uw onderneming expats uit het Verenigd Koninkrijk die in Nederland werken of vice versa (uit Nederland die in het VK werken), dan heeft Brexit ook vergaande gevolgen. Bijvoorbeeld voor verblijfs- en werkvergunningen en inkomstenbelasting (IB). U dient personeel in of uit het VK daarom te beschouwen als personeel (van) buiten de EU.

Brexit en vpb

Indien uw onderneming vestigingen in het VK heeft en/of als er sprake is van een grensoverschrijdende fiscale eenheid voor de Vpb waarbij een VK-moeder de aandelen houdt, dan heeft Brexit gevolgen voor de Vpb. Dat geldt ook als u van plan bent één of meer vestigingen in het VK te openen. U leest in dit artikel meer over de Brexit en Vpb.

Vragen over Brexit of de nieuwe situatie?

Onze adviseurs op het gebied van btw, Vpb, IB en expats helpen u graag bij al uw vragen die voortvloeien uit de Brexit. Neem gerust contact met ons op, wij zijn u graag van dienst.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief