Verkoopt u goederen aan afnemers buiten de EU?

Btw-advies en Compliance - Goederen verlaten de EU.jpg

Stel, uw bedrijf verkoopt goederen vanuit de Europese Unie (EU) naar klanten buiten de EU. Zodra die goederen de EU verlaten, moet uitvoer via de Douane plaatsvinden. Het uitvoeren van goederen brengt, net als het invoeren van goederen, zowel douane- als btw-verplichtingen met zich mee.

Commerciële voorwaarden

Maak in dergelijke gevallen heldere afspraken met uw afnemers over de voorwaarden en verantwoordelijkheden van de uit te voeren goederen. Kom bijvoorbeeld overeen welke partij (de verkopende of de kopende partij) de export aangeeft bij de Douane. Hierbij kunnen ‘Incoterms’ een belangrijke rol spelen. Incoterms regelen namelijk de taken, kosten en risico’s van koper en verkoper.

Btw bij uitvoer van goederen

Daarnaast speelt uiteraard ook de btw een rol bij de uitvoer van goederen. Indien u verkoopt aan een afnemer buiten de EU en u verzorgt de uitvoer van de goederen, dan kunt u onder voorwaarden het btw-nultarief toepassen op deze verkoop. Maar wat gebeurt er als uw afnemer zorgt draagt voor het vervoer van de goederen en u enkel de goederen ergens in Nederland aflevert? Kunt u dan nog steeds het btw-nultarief toepassen? Schakel bij dit soort vragen gerust met een van onze btw-experts.

Verkoopt u goederen aan afnemers in de UK?

De Brexit, die zal plaatsvinden per 1 januari 2021, heeft een grote impact op de levering van goederen aan afnemers in de UK. Heeft u al afspraken gemaakt met uw afnemers in de UK over de toekomstige leveringsvoorwaarden?

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over goederen die de EU verlaten? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Barthold Bergman
Barthold Bergman Sr Manager VAT Advisory