Skip to content
Foto van corona virus

Afgelaste evenementen coronavirus: wat met de btw?

Gepubliceerd op: 12 maart 2020
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen
Het coronavirus verspreidt zich snel en steeds meer evenementen worden uit veiligheidsoverwegingen afgelast. Ook voor de btw heeft dit gevolgen. Hieronder beschrijven wij de impact.

Btw-teruggaaf

Voor de organisator (hotel, evenementenbureau etc.) van een afgelast evenement is de kans groot dat de btw op de verkoop van de tickets al is voldaan aan de Belastingdienst. In een aantal situaties zien wij mogelijkheden om de reeds voldane btw terug te vragen van de Belastingdienst. Dit kan met name gunstig zijn wanneer de organisator de ontvangen bedragen niet restitueert aan de tickethouders.

Besluit Uitsluiting Aftrek Omzetbelasting (BUA)

Daarnaast is het ook goed mogelijk dat u als werkgever voorgenomen bedrijfsevenementen uit veiligheidsoverwegingen afgelast. In een voorkomend geval kan het zijn dat u al kosten heeft gemaakt met het oog op het voorgenomen evenement voor het personeel. Initieel zou de btw op deze kosten van aftrek worden uitgesloten door de werking van het BUA. Echter heeft door het afgelasten van het evenement feitelijk gezien geen personeelsverstrekking plaatsgevonden. Wij zijn daardoor van mening dat niet aan de werking van het BUA wordt toegekomen en derhalve het recht op aftrek van de btw op kosten die initieel zagen op personeelsverstrekkingen niet gecorrigeerd dient te worden.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en uitwerkingen voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief