Skip to content
Gepubliceerd op: 05 oktober 2020
Type publicatie Kennisartikel
De wereldeconomie wordt in toenemende mate bepaald door digitale innovaties. Er is een duidelijke verschuiving van traditionele vormen van verkoop naar online winkels en platforms. De effecten van het coronavirus en de overheidsmaatregelen ertegen zoals lockdowns en quarantaines hebben deze trend versterkt. Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft één van de meest ontwikkelde e-commercemarkten in de wereld. Binnen de Europese Unie (EU) heeft het VK zelfs de hoogste omzet wat betreft online verkopen. Het VK is daarom een interessante markt voor e-commerce ondernemingen.

Na de Brexit zal het VK nog steeds enorme kansen bieden voor uw e-commerce activiteiten. Het VK maakt dan echter geen deel meer uit van de EU. Hoewel de voorwaarden waaronder het VK vertrekt nog onduidelijk zijn, staat vast dat 31 december 2020 de laatste dag is dat het VK onderdeel is van de EU. Hieronder bespreken wij een aantal wijzigingen en aanpassingen die mogelijk nodig zullen zijn, om uw e-commerce onderneming voor te bereiden op de Brexit, indien u aan consumenten in het VK verkoopt. Mocht u een Brits bedrijf zijn dat verkoopt aan consumenten in de EU, kijk dan ook naar de e-commercewijzigingen voor uw bedrijf.

Verkoop van goederen aan consumenten in het VK

U kunt met behulp van een webshop een grote doelgroep bereiken en uw potentiële omzet dus flink vergroten. De huidige btw-regels voor de verkoop van goederen aan consumenten in het VK zijn uitgebreid en duidelijk. Echter, de huidige EU-regels zullen in het geval van een no-deal Brexit niet langer van toepassing zijn in het VK. Alle goederen die u verkoopt en verscheept naar uw klanten in het VK moeten dan de EU worden uitgevoerd, en vervolgens bij aankomst in de VK worden ingevoerd.

Deze verandering zou niet alleen tot vertraging van de bezorging van uw pakketten kunnen leiden, maar ook tot extra kosten voor uw onderneming. Een Brexit-proof strategie is daarom van groot belang voor uw webshop. Indien uw onderneming zich bezig houdt met e-commerce activiteiten, zijn onder andere de onderstaande punten relevant:

  • Wie wordt verantwoordelijk voor de invoer in het VK: uw e-commerce onderneming of uw klanten?

  • Wie betaalt de invoer-btw en invoerrechten in het VK: uw e-commerce onderneming of uw klanten?

  • Kloppen de prijzen op uw website nog steeds voor klanten in het VK?

  • Aan welke douaneformaliteiten moet uw onderneming voldoen?

  • Wie wordt uw douaneagent?

  • Is uw (ERP) systeem klaar voor het maken van de commerciële factuur die met pakketten naar het VK meegezonden moet worden?

  • Heeft de Brexit invloed op uw retourbeleid?

Zorg ervoor dat u voorbereid bent, zodat het beleid van uw webshop duidelijk is voor uw klanten. Hiermee voorkomt u onaangename verrassingen voor zowel uw onderneming als voor uw klanten. Let op! Ook de e-commerce regels in het VK gaan wijzigen per 1 januari 2021. Deze zullen gevolgen hebben voor uw webshop. MHA MacIntyre Hudson (Baker Tilly Member Firm in het VK)  heeft hierover meer informatie gepubliceerd op hun website.

#BrexitBites | Online trading

Digitale diensten aan niet-zakelijke afnemers (consumenten)

Als u digitale diensten levert, zoals het tegen betaling verlenen van toegang tot online entertainment, worden deze voor btw-doeleinden aangemerkt als digitale diensten. Indien digitale diensten aan een consument worden geleverd, zijn deze onderworpen aan de btw van het land waar de consument woont. Voor uw e-commerce onderneming betekent dit dat de btw moet worden aangegeven en afgedragen in de EU-landen waar uw klanten wonen.

Om de administratieve last te verlichten, is een speciale regeling in het leven geroepen, de zogenoemde ‘Mini One Stop Shop’ (MOSS). Op grond van deze regeling kan uw onderneming de verschuldigde btw met betrekking tot digitale diensten aan consumenten in alle EU landen, in één enkele aangifte aangeven en afdragen.

In het geval van een no-deal Brexit, kan de btw met betrekking tot digitale diensten aan consumenten in het VK niet langer met de MOSS-aangifte worden aangegeven. Dit kan leiden tot onmiddellijke btw-aangifteverplichtingen in het VK. Zorg ervoor dat uw e-commerce onderneming is voorbereid op deze veranderingen.

Britse bedrijven die dergelijke diensten leveren aan consumenten in de EU, zullen geen gebruik meer kunnen maken van het MOSS-systeem in het VK. Deze ondernemingen zullen zich in één van de andere EU-Lidstaten moeten registreren voor het MOSS-systeem.

#BrexitBites | E-Commerce

Houd rekening met alle aspecten

De online markt biedt enorme kansen voor uw onderneming, omdat u uw onderneming op relatief eenvoudige wijze kunt uitbreiden. Maar met deze uitbreiding gaan al snel nadere verplichtingen gepaard. Grip houden op uw online onderneming is daarom van groot belang.

Zorg ervoor dat u voorbereid bent zodat uw online onderneming kan blijven groeien.

Wilt u de positie van uw onderneming bespreken? Of wilt u meer tips over hoe u met de Brexit om kunt gaan? Neem gerust contact met ons op.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief