Skip to content
Foto van twee mannen en een tuin

Bedrijfsoverdracht en extra financier maken nieuwe koers mogelijk

Gepubliceerd op: 09 april 2017
Type publicatie Klantverhalen
Gerelateerde onderwerpen

Arnold Suhr, specialistisch handelshuis van ingrediënten voor onder meer geneesmiddelen en (sport)voeding, groeit verder dankzij een weloverwogen overdracht en verdeling van de aandelen. Door deelname van extern financier Active Capital Company, goed voor 70% van de aandelen, wordt het mogelijk om groei in het buitenland te realiseren en kan worden geïnvesteerd in de teelt van grondstoffen.

"Gin tonic is het helemaal op dit moment. De kinine is niet aan te slepen", vertelt directeur Kasper Bouwman enthousiast. Arnold Suhr is de op één na grootste leverancier van kinine in de wereld. Kinine is een belangrijk ingrediënt van tonic. Vandaar het enthousiasme van Kasper. "Er is maar één leverancier groter en dat is een bedrijf dat ook kinine produceert. Wij hebben de ambitie om de grootste te worden." Het past in de nieuwe koers die het bedrijf wil varen en de volgende stappen die ze wil zetten.

 Ondernemen is keuzes maken en voortduren blijven schakelen. 

De juiste persoon?

De nieuwe koers van Arnold Suhr is ingezet met de overdracht van de aandelen van voormalig eigenaar Nico La Maitre aan Kasper. "Het was één van de belangrijkste beslissende momenten in mijn carrière", vertelt hij. "Nico werd ouder en voor de continuïteit van het bedrijf was overdracht noodzakelijk. Zoals voor iedere ondernemer was het ook voor Nico lastig om na zo’n lange tijd het bedrijf los te laten. Na het overname-traject werd ik voor 20% eigenaar. Nico hield 10% van de aandelen."

  • Lees ook de blog: Bedrijfsopvolging, iets om nú te regelen >

Groei door externe financier

De volgende stap was het zoeken naar een externe financier om groei van het bedrijf mogelijk te maken. Dat werd Active Capital. "Het ging goed met ons bedrijf, maar het lukte ons maar niet de omzet verder te vergroten. Met Active Capital kunnen we nu een grote slag maken: nieuwe verkoopvestigingen openen in het buitenland en meer investeren in de teelt van grondstoffen", legt Kasper uit. "We worden distributeur én producent en trekken de handel nog meer naar ons toe."

Foto van man achter glas

Klankbord

Voor de transformatie van Arnold Suhr van alleen handelshuis naar een bedrijf dat ook produceert, laat Kasper zich adviseren door Martin Meijer van Baker Tilly. "Wij hebben daar zelf - nog niet - de kennis voor in huis", verklaart Kasper. "Ook op andere gebieden is Martin mijn klankbord. Voor bijvoorbeeld de joint ventures die we opzetten in onder meer Madagaskar. Dat zijn avonturen. Martin brengt de risico's in kaart en laat zien hoe we ‘in control’ kunnen blijven, zodat ik weloverwogen kan beslissen of ik een risico neem of niet", vertelt Kasper.

Verder gaan dan anderen

The next step van Arnold Suhr is over vijf jaar wereldwijd een van de grootste spelers te zijn op de markt van ingrediënten die ze levert, zestig in totaal. Dat waren er eerder 360, maar er is bewust gekozen voor specialisatie. Ook op dat gebied wil het handelskantoor verder. Kasper: "Zodat wij kunnen leveren wat andere partijen niet kunnen, bijvoorbeeld grondstoffen met een speciale verpakking."

Bedrijfsopvolging, financiering en internationaal

Bij Arnold Suhr lag afgelopen jaren de focus op bedrijfsopvolging, financiering en internationaal ondernemen. Inmiddels zijn alle zaken goed geregeld en is het bedrijf klaar voor verdere groei. Heeft u vragen of wilt u weten hoe wij u kunnen helpen bij de verschillende plannen en stappen van uw onderneming?

Klik hier voor meer informatie over bedrijfsopvolging
Foto van twee overleggende mannen

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief