Skip to content
Gepubliceerd op: 05 november 2019
Type publicatie Klantverhalen
Het IT-bedrijf Competa wil groeien; in aantal medewerkers, in omzet en in Afrika. Ze werken al voor grote namen als Ahold, ING en KLM, maar het uiteindelijke doel is beursnotering. Directeur-grootaandeelhouder Andy Haxby wil dit in drie jaar bereiken. Een ambitieus plan waarbij behoefte is aan een sparring partner die de werkwijze van Competa begrijpt en een internationaal netwerk heeft. Baker Tilly past goed in dit plaatje. Met open en directe feedback heen en weer worden de juiste stappen gezet op weg naar groei. Het feit dat Baker Tilly een kantoor heeft in Nairobi, is een groot pluspunt.

Competa is met recht een internationaal bedrijf te noemen. DGA Andy Haxby telt de nationaliteiten die door de jaren heen bij hem hebben gewerkt en komt op een aantal van 44. De voertaal op het hoofdkantoor is - net als Andy - Engels. Core business is het ontwikkelen van software voor bedrijven. Dit gebeurt vanuit het hoofdkantoor in Rijswijk, op locatie en in samenwerking met de vestiging van Competa in Nairobi. Vorig jaar zocht Andy een matching accountantskantoor. "Niet te groot, niet te klein. Internationaal, maar ook dichtbij", licht hij toe. Het werd Baker Tilly in Den Haag.

Korte en snelle sprintjes  

Tessa Linneweever, manager MKB Accountancy en Advies bij Baker Tilly, en controller Fred Dekker zijn nu bijna een jaar actief voor Competa. Fred coacht en begeleidt Zineb Mountasser, hoofd administratie bij Competa. Tessa is sparring partner voor Andy en snapt de manier waarop Competa werkt. "We werken volgens de scrum methode", legt Andy uit. "Dat wil zeggen: in kleine teams met planningen van twee weken. Eigenlijk trekken wij voortdurend korte sprintjes om ons groeidoel te bereiken. Baker Tilly heeft de flexibiliteit om hier mee om te gaan."

Foto van man

Fair Trade IT

Competa is gevestigd in Nederland, maar is ook actief in Afrika. En dat heeft alles te maken met een auto-ongeluk van Andy tijdens een off-road trip in de Sahara. "Door een niet zo handige manoeuvre belandde ik op de kop onderaan een zandduin", vertelt Andy. "Daar realiseerde ik me ineens hoe weinig kansen mensen in Afrika hebben op werk en een goed bestaan. En dat IT dat kan veranderen." Competa startte een opleidingsprogramma in Nairobi: CodePamoja. “Ons doel is IT-afgestudeerden in Kenia meer kansen te geven op de arbeidsmarkt.” Samen met een aantal IT-partners heeft Competa hiervoor Fair Trade Software ontwikkeld. "Met subsidie van de Duitse overheid", voegt Andy toe. Voordeel van dit programma is dat onze maatschappelijke betrokkenheid in Kenia ook helpt om personeel te werven en trainen in Nederland. "Het vinden van goede ontwikkelaars is één van onze grootste uitdagingen", aldus Andy.

 Baker Tilly heeft een groot internationaal netwerk en zelfs een kantoor in Nairobi. Dat is een grote plus, omdat we groei willen realiseren in Kenia. 

Groei naar beursnotering

Het doel van Competa is groei. Als we ongeveer drie keer groter worden, dan maken we kans op beursnotering op de Deutsche Börse of de Euronext Growth. Daarmee zouden we fondsen én naam kunnen verwerven om grotere projecten in Afrika op te zetten", vertelt Andy. "Het is een grote plus dat Baker Tilly een kantoor heeft in Nairobi. We hebben direct toegang tot de expertise ter plekke en kunnen Andy dus heel goed antwoord geven op vraagstukken bij zijn groeiambitie in Kenia", aldus Tessa. "Op financieel gebied, maar natuurlijk ook op juridisch en fiscaal gebied. Want dat is natuurlijk wel even anders dan in Nederland." Het internationale karakter van Baker Tilly heeft voor Competa duidelijk meerwaarde. Ook voor Andy's privé-zaken, want als Brit heeft hij natuurlijk te maken met alle ontwikkelingen rond de Brexit. "Als het zover komt, gaat Tessa alles voor me regelen", aldus een lachende Andy, die zoals hij zelf zegt meer Europeaan dan Engelsman is.

Over Competa

Softwarebedrijf Competa is gevestigd in Rijswijk en actief op de Europese en Afrikaanse IT-markt. Het vond in Baker Tilly een perfecte partner met een groot internationaal netwerk én een kantoor in de buurt. Het levert een nauwe samenwerking op, die de grenzen overgaat. Het Baker Tilly-kantoor in Nairobi is de kers op de taart.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief