Skip to content
Foto van een man

Hoe run je met drie man een internationaal miljoenenbedrijf?

Gepubliceerd op: 27 februari 2018
Type publicatie Klantverhalen
Gerelateerde onderwerpen
In 2015 vestigde het Braziliaanse bedrijf Sucorrico, producent van geconcentreerd sinaasappelsap, een dochteronderneming in de haven van Rotterdam. Met het doel bovenop Europa te zitten, de grootste afzetmarkt. "We distribueren vanuit hier 15.000 tot 20.000 ton geconcentreerd sinaasappelsap per jaar", vertelt directeur Rob Tas. "Door het internationale karakter is deze handel best ingewikkeld als het gaat om financiële administratie en organisatie. Baker Tilly ontzorgt ons op dat gebied en helpt ons met de vertaalslag van de Braziliaanse naar de Europese markt."

Twaalf jaar werkte Tas voor Nederlandse bedrijven in Brazilië, maar sinds januari 2016 doet hij het omgekeerde. Hij werkt voor het Braziliaanse bedrijf Sucorrico, maar dan in Nederland. Het moederbedrijf is een zuivel- en sinaasappelproducent in de staat São Paulo. De zuivel wordt afgezet in Brazilië zelf, maar van het sinaasappelsap is ongeveer 99% - in geconcentreerde vorm - voor de export, met Europa als grootste afzetmarkt. Reden voor het moederbedrijf om hier een kantoor te openen. De keuze viel op Rotterdam.

 Eén druk op de knop geeft realtime inzicht in de cijfers. 

Brede ondersteuning

Op het Nederlandse kantoor, gevestigd in de haven van Rotterdam, werken slechts drie mensen, van wie directeur Tas er één is. Het kleine team regelt de verkoop en distributie van Sucorrico voor Europa. "Onze expertise ligt bij de handel en logistiek. Wat we niet in huis hebben, is een financiële, juridische of een HR-afdeling. Daarvoor hebben we Baker Tilly in de arm genomen", legt Tas uit. "Onze contactpersoon is Pieter Perdijk. Hij is sinds begin 2017 bij het bedrijf betrokken."

Foto van een man

Transfer pricing en btw-transacties

"Alles regelen; dat was de vraag in eerste instantie", herinnert Perdijk zich van het eerste gesprek. “Het was mijn taak om uit te zoeken wat dat 'alles' was. Uiteindelijk levert Baker Tilly nu een groot pakket diensten, waaronder financiële ondersteuning, het opstellen van de jaarrekening, salarisadministratie en juridisch advies, onder andere op het gebied van transfer pricing en btw-transacties.” Tas: "Ik spreek vloeiend Portugees en ken Brazilië goed. Taal is dus geen probleem, maar de vertaalslag op financieel en juridisch gebied van de Braziliaanse naar de Europese markt kan ik niet maken. Daarvoor hebben we Baker Tilly nodig. En om ons scherp te houden. Pieter denkt met ons mee en vooruit. Hij wijst ons op dingen die wij niet weten. Dat je als bedrijf aangesloten moet zijn bij een arbodienst bijvoorbeeld. Dat wisten we niet toen we hier startten."

Geautomatiseerde boekhouding

"Toen ik voor het eerst bij Sucorrico kwam, werd de boekhouding nog handmatig gedaan. Dat kon natuurlijk niet", aldus Perdijk. Inmiddels is die situatie verleden tijd en loopt de administratie geautomatiseerd. "Eén druk op de knop geeft real time inzicht in de cijfers", vertelt Tas. "Belangrijke informatie in onze markt die een beetje krimpt. We willen snel kunnen handelen. Ons doel is ons marktaandeel te behouden, maar onze ambitie is natuurlijk nog steeds groei."

Baker Tilly en internationaal ondernemen

Is uw bedrijf net als Sucorrico internationaal actief? Onze specialisten hebben veel kennis van internationale ondernemersvragen zoals internationale handel, btw transacties en transfer pricing. 

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief