Skip to content

Bruynzeel potloden, Amsterdam acrylverf en Rembrandt olieverf. Het zijn enkele bekende merken van het Apeldoornse Royal Talens, sinds 1899 fabrikant van kunstenaarsverf en tekenproducten. Het koninklijke bedrijf is inmiddels uitgegroeid tot een multinational met werkmaatschappijen in elf landen. De producten van Royal Talens zijn in 120 landen verkrijgbaar.

Gido Frühling, partner accountant bij Baker Tilly Zwolle, ondersteunt de van origine oer-Hollandse multinational op het internationale pad.

Volgend jaar viert Royal Talens haar 120-jarig bestaan. CFO Michel Wessel: “We staan dan bewust stil bij de herkomst van het kunstenaarsvak eeuwen geleden en herdenken dan ook dat Rembrandt van Rijn 350 jaar geleden overleed. We bouwen voort op die rijke historie, waarbij we ook vooruit blijven kijken. We focussen niet alleen op de nichemarkt van kunstenaarsverf, maar hebben ook andere markten aangeboord. Zo hebben we inmiddels een breed assortiment in tekenproducten. Onze producten zijn wereldwijd verkrijgbaar. Er zijn werkmaatschappijen in elf landen, vooral in West-Europa, China, Japan en de Verenigde Staten.

De directe betrokkenheid van Gido bij onze groeistrategie werkt voor ons uitstekend.

Behoefte aan stabiel team

Daar ligt direct de uitdaging: de omzet van Royal Talens ligt net boven een kritische grens. Boven die ondergrens gelden allerlei (internationale) verantwoordingsregels waar je als bedrijf aan moet voldoen. Ons finance team is relatief klein en moet een grote diversiteit aan werkzaamheden én meerdere internationale projecten beheren en uitvoeren. Michel: “Het gaat ook allemaal zo snel. De afgelopen vijf jaar is onze omzet met 50% gestegen. Kortom, vaak hebben we te maken met complexe vraagstukken. Toen wij in 2016 een fabriek in Denemarken wilden aankopen, zochten we dan ook een stabiel auditteam om ons te ondersteunen. Die vonden we in Gido en zijn team van Baker Tilly.”

Alle cijfers centraal

Vanaf dag één trekken Gido en Michel samen op. Hun relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. “We hebben het eerste jaar een flinke stap gezet ten gunste van de groepsconsolidatie. Nu komt de consolidatie rechtstreeks uit het ERP-systeem. De cijfers van alle werkmaatschappijen zijn hierdoor altijd up-to-date en vormen de basis voor de rapportages aan het hoofdkantoor in Apeldoorn”, vertelt Gido. “Onze IT-auditors brachten samen met de IT- en financiële afdeling van Royal Talens de goederenbeweging en IT-controls centraal in kaart, over alle landen heen. Ook hebben we recent de transfer pricing documentatie geoptimaliseerd. Daarnaast bezocht ik verschillende buitenlandse vestigingen van Royal Talens. Ik leg daar nu makkelijker contact voor de groepsinstructies en kan Michel beter van advies voorzien.”

Foto van Royal Talens

Nieuw avontuur in Zuid-Europa

In 2016 ondersteunde Gido bij de aankoop van een Deense fabriek en bracht hij Michel in contact met zijn collega’s van Baker Tilly Denmark. “Gido is momenteel ook nauw betrokken bij een overnametraject in Zuid-Europa”, vertelt Michel. “Gido is vanaf dag één bekend met de parameters van de overname en kan hier direct op acteren om aanpassingen in de groepsconsolidatie te realiseren. De directe betrokkenheid van Gido bij onze groeistrategie werkt op deze manier uitstekend.”

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief