Skip to content
Gepubliceerd op: 26 september 2019
Type publicatie Klantverhalen
Gerelateerde onderwerpen

”Hernieuwbare energie is een must voor onze samenleving”, zegt Daniël van Dongen, CFO van Sunrock. “Met Sunrock willen wij dan ook een substantiële bijdrage leveren aan de verduurzaming van de energieproductie. Daarvoor zoeken wij het letterlijk hogerop; ons doel is dat er in 2025 minstens 10 miljoen m2 Nederlands dak bedekt is met Sunrocks zonneparken, met circa 1 gigawatt (GW) aan opgesteld vermogen. Daarmee kunnen meer dan een half miljoen Nederlanders worden voorzien van duurzame energie.” Om goed voor te sorteren op die groei, riep Daniël de hulp in van Baker Tilly.

Daniël, voorheen werkzaam als CFO van een beursgenoteerd vastgoedbedrijf, heeft een heldere visie: de verduurzaming van Nederlands energievoorziening kan en moet sneller en de daken van Nederlandse commerciële en logistieke bedrijven zijn hier bij uitstek geschikt voor. “Door de positie van Nederland als logistiek knooppunt is er in ons land een bovengemiddelde hoeveelheid dakoppervlak, dat nu nog zeer beperkt voor energieproductie wordt benut. Die oppervlakte voorzien van zonnepanelen is de eerste stap in de energietransitie. Kleinere oppervlakten zijn ook mogelijk door binnen vastgoedportefeuilles daken te combineren, maar ruwweg richten we ons op logistiek vastgoed met een oppervlak vanaf 10.000 vierkante meter.

Zo hebben we het 88.000 m2 grote dak van het distributiecentrum van Coolblue, dat eigendom is van Prologis, onlangs voorzien van zonnepanelen. 20.000 zonnepanelen zijn daar goed voor 5,3 megawatt (MWp) aan zonnestroom. Prologis en Sunrock hebben de intentie om vóór 2020 samen meer dan 100 MWp aan nieuwe solarprojecten te realiseren in de Benelux.”

Foto van Daniël

Hands-on mentaliteit

Rond 2011 begon Sunrock haar activiteiten in België: daar was de markt eerder klaar voor zonne-energie dan in Nederland. In 2018 verkocht Sunrock alle 100 Belgische projecten om zich volledig op de Nederlandse groeimarkt te richten. “Dat was een complexe transactie, met veel betrokken partijen en een gefaseerde betaling. We zochten een accountant om de verwerking van de verkoop en de administratieve opzet van de Nederlandse activiteiten in goede banen te leiden. Onze keuze viel op Baker Tilly, omdat wij in Willem Jan en Tessa de sparringpartners vonden die we zochten. We zijn een van de grootste solarspecialisten van de Benelux, maar nu nog een relatief kleine onderneming qua (personeels)omvang. Van een accountant verwachten we dan ook een hands-on mentaliteit en die zien we bij Baker Tilly. Ons contact met Tessa en Willem Jan is open, transparant en laagdrempelig. Ze zijn soms wat streng, maar onderbouwen wel altijd helder waarom zaken anders moeten. En het gaat gelukkig altijd op een constructieve manier. Er is een goede klik onderling.”

Baker Tilly snapt precies wat wij nodig hebben en hoe onze branche in elkaar zit. Op een opbouwende en transparante manier werken Willem Jan en Tessa met ons samen in de aanloop naar onze scale-up.

Groeiversnelling

Baker Tilly stelt onder meer de jaarrekeningen samen, verzorgt de aangiften vennootschapsbelasting en is sparringpartner bij het inrichten en optimaliseren van de bedrijfsprocessen. Dat laatste is belangrijk, want Sunrock staat aan de vooravond van een enorme scale-up met honderden nieuwe projecten in de pijplijn. “Ik wil niet overrompeld worden door groei, maar goed voorbereid te werk gaan. Samen met Baker Tilly werken wij met het finance team nú aan professionalisering en schaalbaarheid van onze processen, zodat Sunrock straks die spurt zonder groeipijn doorkomt.” Tessa Linneweever, manager MKB Accountancy en Advies: “De grootste uitdaging is om alle administratieve processen te stroomlijnen. Sunrock bestaat namelijk uit circa dertig kleinere entiteiten, die op verschillende manieren zijn ontstaan en daardoor hun administratie anders bijhielden. Het is mijn taak om te zorgen dat -binnen de tijdslijnen van Sunrock- één geconsolideerde jaarrekening op efficiënte wijze samengesteld kan worden.”

Geen hobbyisten

Willem Jan Huizinga, director Audit, voert de audits uit: “Wat ik zo mooi vind aan Sunrock, is de combinatie van een prachtig ideaal én een scherp zakelijk inzicht. Het management van Sunrock bestaat uit succesvolle ondernemers uit de vastgoed- en de financiële wereld. Zij begrijpen wat er nodig is om een bedrijf financieel gezond te laten groeien.” Daniël beaamt: “Je kunt je niet als een hobbyist op de energiemarkt begeven met alleen goede bedoelingen. De stakeholders van de onderneming willen een betrouwbaar bedrijf, een strak proces van energielevering én de zekerheid dat de achterliggende financiële overzichten kloppen. Baker Tilly snapt inmiddels goed hoe onze branche in elkaar zit en wat onze uitdagingen zijn. We waarderen elkaars expertise en weten elkaar te vinden om successen te boeken. Dat werkt heel goed.”

Over Sunrock

Sunrock ontwikkelt, realiseert, financiert en beheert grootschalige zonneparken op daken van logistiek en commercieel vastgoed. Hiermee wil Sunrock een significante positieve bijdrage leveren aan de energietransitie. De Nederlandse markt is klaar voor meer zonnepanelen; in de pijplijn zitten tal van nieuwe projecten en inmiddels goedgekeurde subsidieaanvragen. Om voor te sorteren op die enorme scale-up ondersteunt Baker Tilly Sunrock bij het verder professionaliseren van de financiële en administratieve processen. 

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief