Softwareselectie & implementatie

IT Advisory - Softwareselectie en implementatie.jpg

De aanschaf en invoering van een nieuw softwarepakket is vaak een ingewikkeld traject. Vaak is er een strak budget beschikbaar en bent u afhankelijk van leveranciers. Bovendien is het geen dagelijkse kost en zijn de consequenties bij mislukking groot. Door deze hindernissen wordt de aanschaf van nieuwe software vaak uitgesteld of doen organisaties onnodig concessies. Onze adviseurs hebben veel ervaring in het begeleiden van selectietrajecten en ondersteunen van implementatieprojecten. Wij helpen u graag met zowel het selectietraject als het implementeren van een nieuw pakket, zodat u zich volledig kunt richten op uw organisatiedoelen.

Softwareselectie

Ten behoeve van selectietrajecten hanteren wij een methode die zich in de praktijk veelvuldig heeft bewezen. Deze methode is deels gebaseerd op de RFI/RFP aanpak en op basis van onze IT expertise zodanig vormgegeven dat er, ongeacht de situatie, een optimaal resultaat behaald kan worden. Onze aanpak voor softwareselectie is in te delen in drie fases.

Inventarisatie

Onze specialisten gaan allereerst met uw organisatie in gesprek. Onze ervaring binnen uw branche stelt ons in staat om uw processen in kaart te brengen en op basis hiervan te helpen met het inventariseren van wensen. Op basis hiervan wordt, gecombineerd met uw visie en doelen, een programma van eisen (PvE) opgesteld. Bovendien werken we aan de business case en bespreken we de haalbaarheid van het voorgenomen traject.

Vergelijking

In fase twee stellen we een longlist van IT leveranciers op. Bij de selectie van potentiƫle leveranciers wordt eerst een Request for Information uitgezet. Op basis van heldere keuzecriteria zetten we vervolgens een Request for Proposal uit naar veelbelovende leveranciers. Onze specialisten ondersteunen u bij het vergelijken van de aangeleverde offertes en stellen in samenspraak met u een shortlist op. Op basis van de offertevergelijking brengen we het aantal potentiƫle leveranciers tot een beperkt aantal terug. Zij worden vervolgens gevraagd om een op maat gemaakte demonstratie te geven.

Besluit

Op basis van de demonstratie en onze expertise, adviseren wij u in het maken van een leverancierskeuze. Met deze leverancier wordt een proof-of-concept opgezet aan de hand van een blauwdruk en/of proeftuinfase. Er wordt in veel gevallen ook een referentiebezoek voorbereid en uitgevoerd. Op basis van de bevindingen die hieruit naar voren komen, helpen we u met het aanvragen van een definitieve offerte. Ook behoort advies met betrekking tot het contract tot onze dienstverlening.

Implementatiebegeleiding

Het selecteren van een softwarepakket is een complex proces. Het succesvol implementeren van dergelijke aankopen is daarentegen vaak minstens zo omvangrijk. In aanvulling op het selectieproces ondersteunen wij u graag met het implementeren van de software. Hierbij houden we niet alleen rekening met het technische aspect, maar helpen we u ook met een plan van aanpak om de nieuwe aankoop goed bij uw medewerkers te laten landen. In verschillende rollen kunnen wij u ondersteunen bij het plannen, migreren, testen en opleiden. Zo bent u verzekerd van een optimale invoering.

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over softwareselectie & implementatie? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

martin-van-ernst.jpg
Martin van Ernst Partner IT Advisory T: 06 30 13 98 76