Skip to content

Case study datakwaliteit: van data als passief hulpmiddel naar een krachtige bron van inzicht

Gepubliceerd op: 03 mei 2024
Type publicatie Kennisartikel

In de dynamische wereld van transport en logistiek is datakwaliteit koning. Maar het verbeteren van datakwaliteit is vaak een uitdagende reis, vol valkuilen en obstakels. In de voorgaande blogs hebben we het belang van datakwaliteit en de verschillende dimensies van datakwaliteit toegelicht en effectieve oplossingen besproken. In dit blog komt alles samen in de case study van één van onze klanten: een transportbedrijf dat geconfronteerd werd met datakwaliteitsproblemen. Wat waren hun uitdagingen? En hoe slaagde het bedrijf erin om de kwaliteitsproblemen met succes aan te pakken?

Datakwaliteit uitdagingen

Als een groeiend transportbedrijf stond onze klant voor verschillende datakwaliteit uitdagingen:

 1. Fragmentatie van gegevensbronnen
  Gegevens waren verspreid over verschillende systemen en platforms, waardoor het moeilijk was om een volledig en consistent beeld te krijgen van de operationele activiteiten.

 2. Gebrek aan real-time inzicht
  Het ontbrak aan de mogelijkheid om real-time inzicht te krijgen in lopende zendingen, waardoor het moeilijk was om proactief te reageren op veranderingen en problemen in de logistieke keten.

 3. Handmatige processen
  Veel van de processen voor het vastleggen en verwerken van gegevens waren handmatig, wat resulteerde in fouten en vertragingen.

 4. Gebrek aan standaardisatie
  Er was geen uniforme aanpak voor het vastleggen en structureren van gegevens, waardoor het moeilijk was om betrouwbare analyses uit te voeren.

Effectieve oplossingen

Om de uitdagingen aan te pakken implementeerde het transportbedrijf, op advies van Baker Tilly, een aantal effectieve oplossingen:

 1. Geïntegreerd gegevensbeheerplatform
  De klant investeerde in het geïntegreerde gegevensbeheerplatform TimeXtender om alle gegevensbronnen te centraliseren en te standaardiseren. Dit zorgde voor een uniforme gegevensarchitectuur en verminderde de fragmentatie van gegevens.

 2. Real-time monitoring en rapportage
  Door gebruik te maken van de geavanceerde analyse- en rapportagetools van Qlik Sense, kreeg de klant real-time inzicht in operationele prestaties en lopende zendingen.

 3. Automatisering van processen
  Verschillende data-invoer- en verwerkingsprocessen werden geautomatiseerd om fouten te verminderen en de efficiëntie te verhogen, waaronder het gebruik van geautomatiseerde controles om de datakwaliteit te waarborgen.

 4. Continuous monitoring en alerting
  Door continuous monitoring en alerting met Exmon in te stellen, kon de klant proactief afwijkingen of problemen in de gegevens detecteren en hier direct op reageren. Dit stelde het bedrijf in staat om snel in te grijpen en potentiële problemen op te lossen voordat ze impact hadden op de operationele activiteiten.

Lessons learned: samen verantwoordelijk voor datakwaliteit

Het transportbedrijf ontdekte dat succesvol werken met data niet alleen afhing van technologie, maar ook van betrokkenheid en samenwerking binnen de organisatie. Baker Tilly organiseerde samenwerkingsbijeenkomsten en workshops, waarin diverse groepen hun inzichten deelden en gezamenlijk werkten aan oplossingen. Door stakeholders van verschillende afdelingen bij het proces te betrekken, ontstond er een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor datakwaliteit.

Ook realiseerde het transportbedrijf zich dat het verbeteren van datakwaliteit geen eenmalige inspanning is, maar een continu proces.  

Conclusie

De investering in geavanceerde tools en technologieën betaalde zich terug in termen van operationele efficiëntie en betere besluitvorming. Maar wat misschien nog belangrijker is: er is een zaadje geplant naar een cultuur van data-driven denken binnen het bedrijf.  Medewerkers zien data niet langer alleen als een passief hulpmiddel, maar als een krachtige bron van inzicht en concurrentievoordeel.

Meer weten?   

Heeft u de ambitie om een datagedreven organisatie te worden? Zit u midden in die transitie, maar loopt u vast op zaken als beschikbaarheid en betrouwbaarheid van data? Of bent u op zoek naar de juiste tooling om uw datakwaliteit te verbeteren? Neem dan contact op met één van onze dataspecialisten. Wij helpen u graag!

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief