Skip to content
Foto van Engelse en Europese vlag

Compensatie van Brexitkosten? De BAR is geopend…

Gepubliceerd op: 07 november 2022
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen
Door Brexit is het Verenigd Koninkrijk (VK) voor de Europese Unie een ‘derde land’ geworden en hebben ondernemers douaneverplichtingen bij in- en uitvoer van goederen vanuit respectievelijk naar het VK. Bezorgt dit u extra kosten? Controleer of u in aanmerking komt voor de Brexit Adjustment Reserve ofwel BAR. Mogelijk krijgt u een tegemoetkoming voor kosten zoals opleidingen, ICT-aanpassingen en extern advies. De looptijd van deze eenmalige compensatieregelingen is beperkt en op “first come, first served basis”, dus wacht niet te lang met aanvragen!

Compensatieregeling gemaakte kosten

De ‘BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten’ is een eenmalige regeling van de Europese Unie. Deze is per 1 november 2022 geopend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de regeling uit namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst, zolang er budget beschikbaar is.

Belangrijkste voorwaarden

Alleen kosten die tussen 1 januari 2018 en 31 oktober 2022 gemaakt en betaald zijn, komen in aanmerking voor compensatie. Andere voorwaarden waaraan voldaan moet worden, zijn bijvoorbeeld:

  • Kunnen aantonen dat de betreffende activiteiten nodig waren vanwege Brexit;

  • Kunnen voldoen aan de douanevereisten;

  • Minimaal € 5.000 van de totale omzet in 2020 kwam uit handelsactiviteiten met het VK of handelsactiviteiten met landen binnen de EU waarvoor doorvoer in of door het VK noodzakelijk was.

Tegemoetkoming te maken kosten

Voor de BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten is € 185 miljoen beschikbaar. Daarnaast is € 33 miljoen beschikbaar voor de BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten. Deze regeling is open tot en met 13 januari 2023 17.00 uur. De BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten sluit op 31 maart 2023. Voor beide data geldt: of zoveel eerder zodra het budget is uitgeput.

Informatie- en aanmeldpagina

Er is ook een regeling die bedrijven ondersteunt om andere kansrijke afzetmarkten te ontwikkelen buiten het VK: het EU-Handelsprogramma. Deelnemers aan dit programma krijgen tot eind 2023 ondersteuning in de vorm van advies, training en begeleiding. Bedrijven die zich willen aanmelden voor de regelingen of het programma, kunnen dit doen via de BAR-pagina op de RVO-website.

Heeft u vragen naar aanleiding van Brexit op het gebied van btw of douane, neem vrijblijvend contact op met Marisa Hut of Stevie Mols. Wij zijn u graag van dienst.

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief