Skip to content
Gepubliceerd op: 18 januari 2022
Type publicatie Blog
Gerelateerde onderwerpen

Is uw vaste kern gemotiveerde medewerkers cruciaal om uw groeiplannen te verwezenlijken? En de continuïteit te borgen? Dan kan u hén de kans bieden om te investeren en deels eigenaar te worden van uw bedrijf een interessante oplossing zijn. Zeker als u op termijn een stap terug wilt zetten. Maar de keuze om medewerkers te laten participeren vergt wel een goede voorbereiding. Wij hebben 4 tips voor u.

Groeien met uw cruciale medewerkers? Ontdek de vier tips

Tip 1: Zijn uw medewerkers geschikt om uw bedrijf over te nemen?

Uw vaste medewerker kennen uw klanten en producten goed. Maar zijn daarmee nog niet direct geschikt om het bedrijf te leiden. Dat vergt ook kennis van strategie, markt, financiën én de risico’s die met ondernemerschap gepaard gaan. Verstandig dus om vooraf scherp in te schatten of de medewerkers die u als opvolgers ziet, samen over al die benodigde capaciteiten beschikken. En dat hechte team kunnen gaan vormen dat op termijn de rol van eigenaar vervult.

Tip 2: Wat is uw ondernemingswaarde?

Bepaal vooraf de waarde van uw onderneming. Zo weet u welke opbrengst u bij de verkoop van aandelen kunt verwachten. En weten uw medewerkers tegen welk bedrag zij een aandelenbelang kunnen kopen.

Tip 3: Kunt u de overnamesom mogelijk ook ‘opknippen’?

Medewerkers beschikken meestal niet zomaar over voldoende vermogen om in een keer 100% van de aandelen te kopen. Onderzoek daarom vooraf u het overnametraject in meerdere fasen kunt opknippen. Of ga met elkaar na of een bancaire lening mogelijk is.

Tip 4: Zijn alle afspraken goed voorbereid?

Bereid de juridische afwikkeling zorgvuldig voor. Waaronder de koopovereenkomst en de aandeelhouders- en managementovereenkomsten. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend. Maar blijkt in praktijk keer op keer essentieel. Met helder en gedegen voorwerk kunnen u en uw medewerkers op het moment van transactie tevreden tekenen. En weet iedereen ook in de toekomst precies waar hij of zij aan toe is.

Uw medewerkers betrekken in uw groeiplannen?

Wilt u uw medewerkers laten participeren in uw bedrijf? En wilt weten hoe u zich daar met hen zo goed mogelijk op kunt voorbereiden? Neem contact op met mij. Samen met mijn collega’s help ik u om succesvol verder te groeien.

U wilt uw onderneming laten groeien? En op de hoogte blijven van relevant nieuws voor ondernemers? Schrijf u dan hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief