Skip to content
Gepubliceerd op: 12 september 2017
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen
“De bank is al lang niet meer de enige investeerder in het mkb. Geld komt ook via allerlei alternatieve kanalen. Een positieve ontwikkeling wat mij betreft. Zeker als je kiest voor een combinatie van financieringsbronnen. Gestapelde financiering is een slimme oplossing voor de mkb-ondernemer die op zoek is naar investeerders. Je spreidt de risico’s en bent minder afhankelijk van de bank."

"Door strengere kapitaaleisen kunnen banken een financieringsaanvraag vaak niet voor honderd procent voor hun rekening nemen. Een logisch gevolg is dat ondernemers naast de bank naar andere geldverstrekkers gaan zoeken.

Je financieringsbehoefte invullen met verschillende financieringsbronnen is gezond, omdat je daardoor niet afhankelijk bent van één partij. Gestapeld financieren heeft ook voordelen voor de bank. Door bijvoorbeeld een deel van de financiering achtergesteld te lenen van private investeerders, verbetert de solvabiliteit van de onderneming. In de praktijk merk ik dat banken dan sneller bereid zijn ook te investeren. Ze hoeven minder uit te lenen tegen dezelfde zekerheid!

 "Gebruikmaken van verschillende financieringsbronnen is gezond, zo ben je niet afhankelijk van één partij."

Er zit nog een ander aspect aan. Wie meerdere investeerders heeft, heeft blijkbaar vertrouwen gewonnen. Zeker als dat gepaard gaat met de controle van investeerders op het management. Ik ken genoeg geslaagde (oud) ondernemers die vanuit een bepaalde sympathie en betrokkenheid willen investeren in een bedrijf. Ze investeren niet alleen in geld, maar denken ook graag mee over de bedrijfsstrategie of brengen zakelijke partners of klanten in. Hierdoor heeft de bank meer vertrouwen in de onderneming en zal sneller willen investeren.

Mijn advies: zoek naar investeerders in je eigen netwerk. Wie weet is er een collega-ondernemer of belangrijke leverancier of klant geïnteresseerd in een investering. En bedenk dat je naast geld vaak ook betrokkenheid en expertise in huis haalt. Voor investeerders is het interessant als er meerdere geldschieters zijn om de risico’s te delen. Daarnaast wint hun toezicht op het bedrijfsmanagement het vertrouwen van de bank. Een gestapelde financiering is dus een win-winsituatie voor alle partijen.”

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief