Skip to content
Foto van kantoor

Uw onderneming verkopen? Een goede voorbereiding is het halve werk

Gepubliceerd op: 12 oktober 2021
Type publicatie Kennisartikel
U staat op het punt om uw onderneming te verkopen en krijgt meerdere mooie biedingen binnen. Maar bent u voldoende voorbereid op de volgende fase: het due diligence-onderzoek waarmee de koper de met de overname samenhangende risico’s in kaart wil brengen?

Houdt de bieding stand op basis van de initieel verstrekte informatie? Of zijn koopsomaanpassingen te verwachten, bijvoorbeeld door onvoorziene aanpassingen op de genormaliseerde EBITDA of de schuldpositie? Hoe bereidt u zich hierop voor? Deze vraagstukken kunnen voor veel stress en frustratie zorgen. Vendor Assistance geeft u een helder beeld van de waardedrijvers en risico’s van uw onderneming. Hiermee bereidt u de verkoop goed voor en zorgt u voor een strak verkoopproces.

Zorgvuldige toetsing

Een slimme koper kijkt naar alle bedrijfsspecifieke waardedrijvers. Het due diligence-onderzoek is bedoeld om alle uitgangspunten en veronderstellingen van de bieding te toetsen. Hierbij wordt zorgvuldig naar de financiële, fiscale en juridische besliscriteria gekeken. Ook worden andere gebieden onderzocht zoals de marktpositie, de kwaliteit van IT en HR, commerciële kansen en operationele mogelijkheden, arbeidscontracten en huurovereenkomsten. Deze fase is vrijwel altijd tijdrovend en complex.

Een efficiënt verkoopproces

Door Vendor Assistance vormt u zich ruim voordat dit onderzoek start een compleet beeld van uw onderneming. U weet precies welke risico’s mogelijk onderzocht worden. Met die waardevolle informatie kunt u belangrijke voorbereidende stappen nemen: waar mogelijk kunt u zaken in een vroeg stadium repareren, verbeteren en verduidelijken. Hierdoor staat u sterker als het due diligence-onderzoek start. U heeft de informatie die de potentiële kopers zullen opvragen al (grotendeels) paraat. Dit vergemakkelijkt de due diligence en het verkoopproces als geheel.

Focus op de bedrijfsvoering

De financiële en de andere eerdergenoemde topics worden toegelicht in een rapport. Dit rapport kan de potentiële kopers ondersteunen bij hun onderzoek en het aantal vragen verminderen. Om u verder te ontlasten, kan een Vendor Assistance-team tijdens het due diligence-onderzoek beschikbaar blijven. Hierdoor kunt u rustig doorwerken en u onverminderd focussen op de reguliere bedrijfsvoering van uw onderneming.

Onafhankelijk beeld

U kunt er ook voor kiezen om een volledig onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de stand van zaken in uw onderneming: een Vendor Due Diligence. Hierbij bepaalt u zelf welke gebieden u wilt laten onderzoeken (de scope) en waarvoor u een rapport wilt laten uitbrengen. Dit onderzoek geeft alle partijen een helder beeld van de onderneming en de aanwezige risico’s. Dit scheelt veel tijd en energie. U krijgt maar één keer met een onderzoek te maken, en kopers hoeven geen uitgebreide eigen due diligence te doen. Bovendien is de basis voor het onderhandelen voor alle partijen gelijk.

Een waardevolle investering?

In veel gevallen verdienen Vendor Assistance en Vendor Due Diligence zich terug door een hogere transactieprijs en betere voorwaarden. Doordat het verkoopproces gestroomlijnder verloopt, wordt tevens bespaard op de tijd van de interne medewerkers en de (advies)kosten van de transactie. Verder voorkomt u dat u of de koper voor onaangename verrassingen komen te staan en de onderhandelingen vastlopen. De exacte waarde van deze investering? Hiervoor is geen eenduidige vuistregel te geven. Hoe groter de omvang of complexiteit van de transactie, hoe raadzamer het is om in Vendor Assistance in te zetten.

Snel schakelen met solide onderbouwing

Baker Tilly Corporate Finance adviseert en begeleidt middelgrote ondernemingen bij alle aspecten van een bedrijfsverkoop of -overname, fusie, waardebepaling, due diligence en financiering. Samen met onze specialisten op gebieden als fiscaal, HR en IT kunnen we een compleet advies leveren. Naast opdrachten vanuit de verkoopkant verzorgen we veel transactiegerelateerde opdrachten voor de koopzijde. Hierdoor weten we als geen ander hoe de koper een onderneming bij een due diligence-onderzoek bekijkt. Ons gespecialiseerde team helpt u graag om de waarde van uw onderneming te onderbouwen. Zo zorgen we er samen voor dat u snel kunt schakelen.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief