Skip to content

De eerste stappen naar internationaal ondernemen

Steeds meer ondernemers kiezen voor uitbreiding naar het buitenland. Vooral binnen de EU is het steeds makkelijker om een nieuwe markt aan te boren. Maar hoe geeft u uw internationale groei vorm? Kan het vanuit uw Nederlandse onderneming of wilt u een buitenlandse vestiging openen? Neemt u werknemers in het buitenland in dienst? Welke btw-verplichtingen spelen er? En hoe zit het met de belastingheffing?

Elke keuze die u maakt, brengt voordelen, nadelen en soms verplichtingen met zich mee. Wij brengen de eerste stappen naar ondernemen vanuit Nederland in het buitenland helder voor u in kaart. Baker Tilly heeft alle expertise in huis om u te ondersteunen in uw internationale groeiambities. Onze adviseurs helpen u graag op weg!

Op deze pagina leest u meer over ondernemen vanuit Nederland in het buitenland: outbound groei. Bent u op zoek naar informatie over de omgekeerde situatie: vanuit het buitenland ondernemen in Nederland? Klik dan hier om meer te lezen over inbound groei.

Distributiemodellen

Welk distributiemodel past het beste bij uw internationale groeiambities? Dropshipping beginnen? Directe levering vanuit Nederland? Of wellicht verkoop via een platform? Voordat u de keuze maakt, moet u weten met welke fiscale verplichtingen u te maken krijgt.

Onze experts bespreken de voordelen, nadelen en fiscale gevolgen van drie veelvoorkomende distributiemodellen bij internationaal ondernemen.

Personeel in het buitenland

Is uw personeel tijdelijk of structureel werkzaam in het buitenland? Let dan op de arbeidsrechtelijke aspecten. Bij een buitenlandse tewerkstelling moet u als werkgever zorgen dat u uw positie en verplichtingen helder heeft, al vanaf het eerste moment en het liefst nog daarvoor. Denk bijvoorbeeld aan internationaal arbeidsrecht, de arbeidsvoorwaarden, cao, pensioen en meldingsverplichtingen. Onze experts lichten de aandachtspunten bij werknemers in het buitenland toe.

Buitenlandse vestiging: rechtsvorm en vaste inrichting

Ondernemen in het buitenland kan in verschillende vormen. Bedenk vooraf hoe u dit aan wilt pakken. Groeit u vanuit de Nederlandse bv? Is er sprake van een vaste inrichting? En wanneer kan het nuttig zijn een lokale rechtsvorm te gebruiken? Onze experts bespreken de eerste keuzes die u moet maken. Oftewel, hoe geeft u de internationale groei van uw bv vorm?

Internationaal ondernemen in de praktijk

“Door van tevoren de mogelijkheden en verplichtingen goed in kaart te brengen, kun je de juiste keuzes maken en voorkom je onaangename verrassingen”

Marijn Verhagen, belastingadviseur bij Baker Tilly, adviseert zijn klanten regelmatig over internationale groei. Van kleinere ondernemers en grotere familiebedrijven tot multinationals. Een goed gesprek is vaak de eerste stap. Ondernemen in het buitenland vergt een goede voorbereiding. Wat zijn de plannen? Welke ambities heeft de ondernemer en hoe kunnen die worden waargemaakt?

Neem contact op

Heeft u vragen over de onderwerpen die wij op deze pagina bespreken? Of wilt u graag meer weten over onze dienstverlening en hoe wij uw internationale ambities kunnen ondersteunen? Laat hier uw gegevens achter, dan neemt één van onze adviseurs contact met u op!

Het laatste nieuws

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief