Skip to content
Foto van groepje mensen in vergaderzaal

Btw-positie van commissarissen aan verandering onderhevig?

Gepubliceerd op: 16 augustus 2018
Type publicatie Kennisartikel
Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft eind juni een prejudiciële vraag gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: HvJ) over de btw-positie van commissarissen. Concreet is de vraag gesteld of een commissaris zijn economische activiteiten zelfstandig verricht en daarmee ondernemer kan zijn voor de btw.

De casus

Belanghebbende is lid van de Raad van Commissarissen van een stichting en is daarnaast eveneens in dienst bij een gemeente. Belanghebbende verricht naast deze activiteiten geen nevenfuncties. In geschil is of belanghebbende voor zijn werkzaamheden als lid van de Raad van Commissarissen als ondernemer voor de btw moet worden aangemerkt en om die reden dus ter zake van zijn commissariaatwerkzaamheden btw in rekening dient te brengen aan de stichting.

Het Gerechtshof is van oordeel dat twijfel bestaat over de beantwoording van deze vraag en dat zij zich moet wenden tot het HvJ. Zij heeft deze uitspraak gedaan met het oog op een (ingetrokken) standpunt van de staatssecretaris van Financiën en een (andersluidende) visie van de Europese Commissie.

Wat betekent dit voor uw onderneming?

De beslissing van het HvJ is in de eerste plaats interessant voor commissariaten. Afhankelijk van het oordeel van het HvJ kan de btw-positie van commissarissen drastisch wijzigen.

In de tweede plaats is het antwoord interessant voor ondernemers met geen of een beperkt recht op aftrek van voorbelasting die dergelijke commissariaatswerkzaamheden afnemen. De btw op deze diensten is namelijk een kostenpost voor dergelijke ondernemers. In het geval het HvJ oordeelt dat commissarissen géén ondernemer kunnen zijn voor btw-doeleinden, hoeven zij vanaf dat moment geen btw meer te betalen aan commissarissen.

Het kan in dit kader evenwel interessant zijn om op dit moment al contact op te nemen met uw commissarissen om hen tijdig bezwaar te laten aantekenen tegen de eigen btw-aangifte. Op deze wijze kan een btw-teruggaafverzoek tijdig worden ingediend vanaf het moment van indienen van het bezwaarschrift.

Meer weten?

Wilt u weten wat voor gevolgen deze uitspraak kan hebben op uw onderneming of heeft u vragen over de btw-kwalificatie van commissariaten in het algemeen? Neem dan contact op met Jayant Rakhan of Erik Claassen van VAT & Customs Advisory van Baker Tilly.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief