Skip to content
Gepubliceerd op: 06 september 2022
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen
We krijgen regelmatig vragen over het importeren van goederen uit landen buiten de Europese Unie. Hoe zit het met de btw die bedrijven aan de douane betalen? Is er een manier waarop zij de invoer-btw niet hoeven te voorfinancieren? Het antwoord op deze laatste vraag is ‘ja’ en dit geldt ook voor buiten Nederland gevestigde bedrijven. Hiervoor dienen zij een fiscaal vertegenwoordiger aan te stellen.

Bij invoer van goederen uit een niet-EU-land betalen bedrijven invoer-btw zodra de goederen bij de Douane worden ingeklaard. De betaalde Nederlandse btw kan worden teruggevraagd via de btw-aangifte (mits voldaan aan de voorwaarden). Hier kunnen meerdere maanden overheen gaan.

Nederlandse bedrijven kunnen een zogenoemde artikel 23 vergunning aanvragen bij de Belastingdienst. Met zo’n vergunning betaalt u de btw niet bij de Nederlandse douane, maar geeft u deze aan in uw eerstvolgende btw-aangifte. Hierin vraagt u dit bedrag ook meteen terug mits u recht heeft op aftrek van voorbelasting. Dit levert een liquiditeitsvoordeel op nu u niet eerst de invoer-btw hoeft te betalen en deze pas veel later weer terugkrijgt van de Belastingdienst.

Niet in Nederland gevestigd?

Ook niet in Nederland gevestigde bedrijven kunnen van deze aantrekkelijke regeling gebruikmaken. Zij kunnen een algemeen fiscaal vertegenwoordiger aanstellen om aan de administratieve verplichtingen voor de Nederlandse btw te voldoen. Die kan namens de buitenlandse onderneming een artikel 23 vergunning aanvragen. De algemeen fiscaal vertegenwoordiger ontzorgt de buitenlandse onderneming volledig wat betreft btw-aangifteverplichtingen in Nederland.

Cashflow voordeel

Een voorbeeld ter illustratie: u voert op 1 januari goederen in zonder artikel 23 vergunning. De invoer-btw is direct verschuldigd. De btw-aangifte doet u uiterlijk op de laatste werkdag van de (tweede) maand die volgt op het kwartaal waarover u aangifte doet. Dan komen hier nog een aantal weken bij voordat de Belastingdienst de btw terugbetaalt. Zo kunt u deze cash zomaar vijf tot zes maanden missen. 

Fiscale vertegenwoordiging nodig?

Baker Tilly staat veel ondernemingen bij als algemeen fiscaal vertegenwoordiger. Naast het aanvragen van de artikel 23 vergunning verzorgen we de btw-aangifteverplichtingen en de communicatie met de fiscale autoriteiten. We ontzorgen de ondernemer voor alle administratieve lasten die hieruit voortvloeien. Dit bezorgt u naast financiële voordelen ook meer ruimte om te ondernemen. Heeft u vragen over fiscale vertegenwoordiging of de artikel 23 vergunning ? Neem contact op met Marisa Hut of Marc van Weert. We helpen u graag!

Wet- en regelgeving op dit gebied kan onderhevig zijn aan verandering. Wij raden u aan om met uw Baker Tilly adviseur te overleggen over de impact hiervan.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief