Skip to content
Foto van auto aan oplader

Milieu-investeringsaftrek nog aantrekkelijker in 2022!

Gepubliceerd op: 31 januari 2022
Type publicatie Kennisartikel
Per 1 januari 2022 zijn de aftrekpercentages voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) verhoogd. Het wordt daarmee nog aantrekkelijker om gebruik te maken van deze aftrekpost. Wat is de MIA ook alweer?

De MIA is een fiscale aftrekpost indien wordt geïnvesteerd in specifieke milieuvriendelijke investeringen. De MIA kan in uw aangifte enkel in aftrek worden gebracht indien u de investering binnen drie maanden heeft gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Gelukkig is de aanvraagprocedure de RVO relatief eenvoudig.

Milieu-investeringsaftrek

De investering in een bedrijfsmiddel kan bij de RVO worden gemeld indien het staat opgenomen op de Milieulijst. Wanneer de MIA wordt toegepast bedraagt de aftrekpost 27%, 36% of zelfs 45% van het investeringsbedrag. De hoogte van de aftrekpost is afhankelijk van de soort investering.

Voorbeelden van bedrijfsmiddelen die staan opgenomen op de Milieulijst 2022 zijn:

  • Waterbesparende voorzieningen en recyclingapparatuur

  • Elektrische taxi’s, bussen, bakfietsen en bestelauto’s

  • Waterstof aangedreven personenauto’s, taxi’s, bussen en bestelauto’s

  • Slimme oplaadpunten voor elektrische voertuigen

  • Een groen dak, een groene gevel, groene muur of vergroening van een bedrijfsterrein

Vervroegde afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Veelal komen investeringen die op de Milieulijst staan zowel in aanmerking voor de MIA als de vervroegde afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Met toepassing van de VAMIL wordt tot 75% van de investering afgeschreven op een willekeurig tijdstip. Er wordt een liquiditeitsvoordeel gecreëerd door sneller en eerder af te schrijven, daarmee de winst te drukken en later belasting te betalen.

Energie-investeringsaftrek

Naast de MIA bestaat er ook de EIA, de energie-investeringsaftrek. Ook deze fiscale aftrekpost kan enkel worden toegepast indien u de investering in een energiebesparend bedrijfsmiddel binnen drie maanden na de investering meldt bij de RVO. De aftrekpost is maar liefst 45,5% van het investeringsbedrag. De investeringen die voor deze faciliteit kwalificeren staan opgenomen op de Energielijst. Hierbij kunt u denken aan warmtepompen, warmteterugwinningssystemen, LED-verlichtingssystemen, zonnepanelen en biomassaketels.

MIA of EIA

Het is niet mogelijk om zowel de MIA als de EIA te claimen voor hetzelfde bedrijfsmiddel. Indien een investering zowel op de Milieulijst als op de Energielijst staat opgenomen dient een keuze te worden gemaakt voor welke regeling dit bedrijfsmiddel wordt aangemeld.

Laat u adviseren!

Bent u voornemens te investeren of heeft u onlangs geïnvesteerd in een milieu- of energievriendelijk bedrijfsmiddel? Neem dan snel contact op met een van onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief