Skip to content
Gepubliceerd op: 06 september 2021
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen
Brexit is alweer enige tijd een feit. Sinds 1 januari van dit jaar maakt het Verenigd Koninkrijk (VK) geen onderdeel meer uit van de Europese Unie (EU). De terugtreding uit de EU heeft verschillende consequenties op belastinggebied. Daarnaast hebben veel ondernemingen naar aanleiding van de Brexit aanpassingen gedaan in de bedrijfsvoering. Ook deze aanpassingen kunnen belastinggevolgen hebben.

In aanloop naar Brexit was er een grote focus op het inrichten van btw- en douaneprocessen om leveringen naar en uit het VK  te kunnen blijven garanderen. Nu de toestand meer en meer genormaliseerd is, zien we dat steeds meer ondernemingen kritisch kijken naar hun bedrijfsmodellen en goederenstromen om het zakendoen tussen het vasteland van Europa en het VK makkelijker te maken.

Wat zien we gebeuren?

Allereerst zien we dat ondernemingen de invoer van producten afkomstig uit bijvoorbeeld China naar de EU direct gaan doen. Dat wil zeggen dat de goederenstroom een directe route naar de EU is geworden, zonder tussenkomst van het VK. Daarnaast zien we dat bepaalde activiteiten die samenhangen met de verkoop van de goederen in de EU steeds vaker vanuit het VK meekomen naar het vaste land van Europa. Ondernemingen gaan bijvoorbeeld hun aftersales voor de Europese markt uitvoeren vanuit een magazijn in Nederland of openen een kantoor in Nederland van waaruit ze de Europese verkoop- en marketinginspanningen doen. Deze veranderingen hebben mogelijk ook een grote impact op de positie van een onderneming voor belastingen naar de winst (directe belastingen). Zo kan er door de verplaatsing van activiteiten belastingplicht ontstaan in landen waar dit eerder niet het geval was.

Internationale (belasting)vraagstukken

Bij de herinrichting van een bedrijfsmodel of goederenstroom kunt u te maken krijgen met ingewikkelde, internationale (belasting)vraagstukken. Wanneer is het bijvoorbeeld de moeite waard om activiteiten te verplaatsen? Voor welke activiteiten geldt dit? Heeft u nagedacht over de juridische vorm; een separate vennootschap of een branche? Wanneer leiden deze keuzes tot lokale belastingplicht en hoe zorgt u voor naleving van lokale wet- en regeling? Welke grensoverschrijdende belastingaspecten horen daarbij? Dit zijn allemaal vraagstukken waar onze adviseurs op dagelijkse basis mee bezig zijn.

Kunt u assistentie gebruiken op het vlak van internationale belastingvraagstukken en heeft u graag iemand die actief met u meedenkt over bedrijfsmodel en uw vennootschappelijke structuur ná Brexit? Neemt u dan vooral contact met ons op. Onze belastingadviseurs en transfer pricing specialisten helpen u graag verder.

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief