Skip to content
Foto van gloeilamp

Reactie op onjuiste informatie over transactie met OM

Gepubliceerd op: 26 mei 2020
Type publicatie Kennisartikel
Gerelateerde onderwerpen

Door verschillende media is recent aandacht besteed aan het feit dat het Openbaar Ministerie (OM) een transactie is overeengekomen met Baker Tilly in het kader van het onderzoek van het OM naar de opzet en uitvoering van een fiscale structuur voor een voormalig opdrachtgever.

Over de inhoud van deze zaak doen wij normaliter geen mededelingen. Echter, gelet op de stevige feitelijke onjuistheden over Baker Tilly recent in de media, zien wij ons genoodzaakt de volgende mededelingen hierover te doen:

  • Het OM heeft Baker Tilly een transactie aangeboden, die Baker Tilly heeft geaccepteerd. Het OM heeft nadrukkelijk geen boete opgelegd aan Baker Tilly. Door deze transactie te accepteren wordt Baker Tilly niet langer vervolgd.

  • De officier van justitie heeft bevestigd dat Baker Tilly bij en door het aangaan van de transactie geen schuld heeft erkend. Met de transactie is ingestemd alleen al omdat de advocaatkosten die gemoeid zijn met een mogelijke strafzaak substantieel hoger zouden zijn geweest dan de omvang van de transactie.

Marcel Huisman, bestuursvoorzitter van Baker Tilly: “Vanaf het moment dat deze kwestie in 2014 bij het bestuur van Baker Tilly bekend werd, is de ernst ervan onderkend. Wij hebben de toezichthouder destijds op de hoogte gesteld en vervolgens alle medewerking verleend aan het onderzoek van de betrokken autoriteiten. Wij betreuren het zeer dat in de berichtgeving over Baker Tilly grote feitelijke onjuistheden zijn opgeschreven.”

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief