Skip to content
Foto van man

Van cijfers op papier naar resultaat in de praktijk

Gepubliceerd op: 09 april 2019
Type publicatie Klantverhalen

Het team business control van De Zorgcirkel, specialist in ouderenzorg, staat. Wat eerst een jong, onderbezet team was, is nu een afdeling die met data nog beter de verbinding maakt met het primaire proces van de zorg. Het is mede het resultaat van de ondersteuning en begeleiding van senior health care manager Kim Brand. Een jaar lang werkte hij samen met het relatief nieuwe team aan de doorontwikkeling van de afdeling.

Begin 2018 ging Kim Brand van Baker Tilly aan de slag bij De Zorgcirkel. Hij was meer dan welkom, want de afdeling business control was onderbezet, nog in ontwikkeling en moest nog een begroting leveren. "We zochten iemand die ons kon ondersteunen op een breed terrein, met de begroting als acute vraag", legt Ronald Buijs, bestuurder van De Zorgcirkel, uit. "Kim Brand stapte in het team. Hij had niet direct een leidende rol, maar als senior zeker wel een aansturende."

Zorgcontracten en kwaliteitsgelden

Een jaar lang maakte Brand deel uit van het zich verder ontwikkelende business control team. "Data analyseren, cijfers verbinden met de praktijk, een brug slaan tussen systeem- en leefwereld. Dat is de basis. Het team levert de informatie om De Zorgcirkel zo goed mogelijk te laten functioneren. Goede zorg door De Zorgcirkel staat daarbij voorop", vertelt Brand. Hij onderhandelde met zorgverzekeraars over contracten en kwaliteitsgelden. Hij ging in gesprek met de zorgmanagers van de verschillende regionale afdelingen van De Zorgcirkel. "En dat deed hij goed", weet Buijs. "Hij maakte goede afspraken met verzekeraars, kocht scherp in en kon alles goed onderbouwen." Brand had ook een belangrijke rol bij het outsourcen van de IT van De Zorgcirkel. "Een zwaar dossier", aldus Buijs.

De combinatie van expertise op het gebied van bedrijfsvoering in de zorg en weten wat er speelt in het primaire proces van de zorg maakt het verschil.

Daadkracht en expertise

Brand kent de zorg goed. Hij is als senior healthcare manager thuis in de wet- en regelgeving en maakte in de ontwikkeling van het team business control van De Zorgcirkel duidelijk een verschil. "Niet alleen door zijn expertise, maar ook door zijn manier van werken", vindt Buijs. "Kim weet helderheid en diepgang te combineren in zijn analyse van onze organisatie en ons werk. Bovendien is hij ook als persoon heel prettig. Hij kan zich verplaatsen in de mensen op de werkvloer, is respectvol, maar ook doortastend en waar nodig confronterend. Het is die combinatie die het verschil maakt. En - ook heel belangrijk - hij doet wat hij zegt."

Foto van Ronald Buijs Ronald Buijs, voorzitter Raad van Bestuur De Zorgcirkel

Sturing door business control

Het team business control van De Zorgcirkel is uitgegroeid tot een afdeling die het voor het management mogelijk maakt te anticiperen op de toekomst en daarvoor de juiste maatregelen te nemen. "We kunnen nu op basis van data en adviezen nog beter dan voorheen onze koers bepalen. Eerder was het soms zo dat we pas achteraf inzicht kregen in de koers die we hadden moeten volgen", aldus Buijs. "Kim heeft  aan deze verbetering een grote bijdrage geleverd. We hadden hem graag in het team gehouden. " 

Over De Zorgcirkel

De Zorgcirkel is specialist in ouderenzorg en biedt oplossingen op maat voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen, maar ook thuiszorg zit in het pakket. De organisatie is onderverdeeld in vijf regio's in Noord-Holland. De geriatrische revalidatiezorg wordt als zesde regio aangemerkt. De Zorgcirkel telt ruim 3.500 werknemers en 1.400 vrijwilligers. De dienstverlening van Baker Tilly bestond uit ondersteuning van het business control team in de persoon van Kim Brand.  

Baker Tilly, actief in de zorgsector

Onze adviseurs hebben ervaring met multidisciplinaire advisering aan organisaties in de zorgsector. Van vraagstukken op het gebied van continuïteit en het binden en boeien van medewerkers tot een duurzame bedrijfsvoering en wendbaarheid. Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Foto van zorg tekening

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief