Herstructurering draagt bij aan volgende stap

Cmotions - _L1A8227 1Final.jpg

In 2002 richtten vier ondernemers Cmotions op, een strategisch adviesbureau op het gebied van data-analyse. Nu, vijftien jaar later, is het bedrijf marktleider en is een nieuwe fase aangebroken. Twee oprichters stapten uit het bedrijf, opgevolgd door twee nieuwe bestuurders. "Een moeilijk en emotioneel proces, maar ik ben er trots op dat we er met elkaar goed uitgekomen zijn", aldus bestuursvoorzitter Coos Keijser. "Het resultaat is een bedrijf met nieuw elan: Cmotions 2.0."

In 2016 deed een grote multinational een overnamebod op Cmotions. Een serieuze waardering door een internationale partij, passend bij de door de oprichters uitgezette strategie. Groeien en mogelijk een overname in de toekomst was van meet af aan een belangrijk doel geweest voor Cmotions. "En toen kwam daar dat bod en bleken wij als oprichters en nu samen het bestuur vormend, toch andere ideeën te hebben over de timing", vertelt Keijser. Twee mannen van het eerste uur, Ton Kuijlen en Nico Kuijper, wilden verkopen en de twee andere, Ronald Wiekenkamp en Coos Keijser, wilden dat niet. Wat nu? 

Toen kwam daar dat bod en bleken wij als oprichters andere ideeën te hebben over de timing.

Waarborgen continuïteit 

Van een overname kwam het uiteindelijk niet, maar deze kans had wel duidelijk gemaakt dat - met het oog op de toekomst - een volgende stap moest worden gezet. De continuïteit van het bedrijf moest worden zeker gesteld. Onderdeel daarvan was het uitstappen van de twee bestuurders die wilden verkopen. "We zaten in verschillende levensfasen met andere belangen", legt Keijser uit. Het viertal ging om tafel. Adviseurs schoven aan. Baker Tilly adviseerde tijdens dit proces. "Heel fijn. Baker Tilly is al 15 jaar ons accountantskantoor. Ze weten alles van ons en hebben aan een half woord genoeg", aldus Keijser.

Herstructurering

Uiteindelijk duurt het toch nog bijna een jaar totdat beide partijen het eens zijn over alle punten en komma's en de herstructurering van de organisatie rond is. Ton Kuijlen en Nico Kuijper stappen 'uit' en twee leden van het managementteam van Cmotions, Kees Groenewoud en Tino Faulhaber, stappen 'in'. "Zij brengen elk hun eigen expertise in. Bij Kees is dat people management en bij Tino marketing en sales", verklaart Keijser de keuze. 

Emotioneel proces

"Het hele proces van herstructurering was zwaar. Ook emotioneel. Maar ik ben ontzettend trots op het feit dat we het zo goed hebben afgerond. Ton en Nico blijven toch de mede-oprichters van Cmotions. We zijn samen vijftien jaar geleden dit avontuur aangegaan. In het bestuur hebben we afscheid van elkaar genomen, maar Ton en Nico zijn nog wel bij het bedrijf betrokken. Ze zijn beiden op de achtergrond als associate betrokken."  

Reshuffle aandelen

Naast de herstructurering heeft ook een reshuffle van de aandelen plaatsgevonden en is 5% van de aandelen gereserveerd voor een stichting (STAK), om de mogelijkheid te creëren in de toekomst eventueel aandelen aan personeel uit te geven. "Om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen", legt Keijser uit. Voor de herstructurering en toekomstige groei is geen externe financier aangetrokken, maar een lening afgesloten bij de ING. "We zijn klaar voor de toekomst", zegt Keijser vol vertrouwen. "We willen in vijf jaar tijd onze omzet verdubbelen. Dat gaat lukken, want we zitten nu al op de helft." 

Baker Tilly en herstructureringen

Onze Corporate Finance adviseurs begeleiden regelmatig ondernemers die, bijvoorbeeld vanwege een volgende stap, hun organisatie willen herstructureren. Hulp nodig bij een herstructurering of financieringsvraagstuk? Neem dan contact met ons op.