Subsidies

Wet en regelgeving - Subsidies.jpg

In Nederland kunt u als ondernemer van ongeveer 3000 verschillende subsidies profiteren. Er zijn zoveel verschillende regelingen dat het lastig is om overzicht te houden en optimaal gebruik te maken van de beschikbare subsidies. Subsidies ontvangen is geen doel, maar een middel waarmee u uw ambities kunt realiseren en/of versnellen. Wist u bijvoorbeeld dat u onder voorwaarden tot € 3000 subsidie kunt ontvangen op het inwinnen van internationale fiscale adviezen (kennisverwerving)?

Subsidie vormen

De overheid is in de meeste gevallen de verstrekker van subsidies. In het geval van fiscale stimuleringsmaatregelen (een vorm van subsidie) is de Belastingdienst de verstrekker. Subsidies worden verstrekt op regionaal, nationaal en Europees niveau. Er zijn diverse vormen van subsidies waar u als ondernemer gebruik van kunt maken:

  • Subsidies, zoals bijvoorbeeld het Innovatiefonds MKB+, DHI
  • Fiscale stimuleringsmaatregelen, zoals de innovatiebox, WBSO, MIA, Vamil en EIA
  • Garantstelling en kredietvoorzieningen, bijvoorbeeld een lening met bijzonder gunstige voorwaarden
  • Subsidies die voortkomen uit wetgeving, bijvoorbeeld voor duurzame energieproductie omdat er bepaalde Europese normen gehaald moeten worden.

Trends op subsidiegebied

Subsidieverstrekkers hebben slechts beperkte middelen tot hun beschikking. Vaak krijgen zij meer aanvragen binnen dan dat zij subsidies kunnen verstrekken. Daarom zoeken zij in toenemende mate naar manieren waarop zij efficiënter en effectiever met hun budgetten kunnen omgaan. Zo zijn er tegenwoordig vormen van subsidie mogelijk waarbij bij succes de subsidie terugbetaald moet worden (revolving subsidy). Een andere trend is de Small Business Innovation Research (SBIR). De overheid verstrekt hier geen subsidie maar opdrachten, waar ondernemers op kunnen inschrijven (dit lijkt op inschrijven voor een aanbesteding). SBIR gebruikt de creativiteit van ondernemers om maatschappelijke problemen op te lossen, oftewel innovatie in opdracht.

Wilt u weten voor welke subsidies uw onderneming in aanmerking komt? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Zij weten alles over subsidies en de toepasbaarheid daarvan.

Het ondernemerscollege van Baker Tilly. De meest inspirerende sprekers van Nederland geven gratis college op internet. Korte, boeiende colleges waarmee ondernemers uit heel Nederland inspiratie, kennis en informatie kunnen opdoen. Iedere twee weken komt er een nieuw college online!

Blijf up-to-date

Meer weten? Ik help u graag!

Heeft u vragen over subsidies? Wilt u weten hoe ik u hierbij kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.