Skip to content
Foto van mannen

Overname voor groei in stabiele markt

Gepubliceerd op: 16 maart 2017
Type publicatie Klantverhalen
KH Engineering werd door haar moederbedrijf Ludan Engineering aangemoedigd om te groeien naar vijfhonderd ingenieurs als onderdeel van een nieuwe groeistrategie. Als leverancier van ingenieursdiensten is autonome groei lastig omdat het aanbod aan specialisten en vakmensen beperkt is. CFO Ruud Kamp: “We hebben wel het werk, maar simpelweg onvoldoende capaciteit om nieuwe projecten naar onze maatstaven op te pakken. Dus bleef één optie over: bestaande bedrijven overnemen en hun klantportfolio’s en medewerkers onderbrengen bij KH Engineering.”

Bedrijf kopen

“Voor ons was snel duidelijk dat wij externe hulp nodig hebben om onze strategische doelstellingen te behalen.” Baker Tilly, ook de accountant van KH Engineering, bleek de geschikte partij om het overnametraject te begeleiden. “Eerst hebben we een acquisitieprofiel opgesteld met onder andere wensen wat betreft geografische ligging, omvang van het bedrijf, specifieke kennis en bedrijfsresultaten. Mark Goderie van Baker Tilly Corporate Finance heeft op basis van dit profiel een selectie van bedrijven opgesteld die voor overname in aanmerking komen. Vervolgens is uit een gezamenlijke analyse een shortlist ontstaan met bedrijven waarmee wij het gesprek wilden aangaan.”

Groei

“Goderie heeft deze bedrijven benaderd om de interesse en mogelijkheden te peilen. Uiteindelijk bleven er twee bedrijven over. Zij hebben in de eerste instantie een letter of intent ontvangen met een vrije bieding. Daarna is een due dilligence onderzoek uitgevoerd en zijn de vervolgonderhandelingen gestart. Inmiddels kijken we met Goderie al weer naar aantrekkelijke partijen die in aanmerking komen. We zien overigens wel dat extra wervingskracht is ontstaan door de nieuwe instroom. Dat stimuleert autonome groei.”

Tips

“Ga het niet zelf doen, maar schakel externe begeleiding in. Dat werkt veel efficiënter. Bovendien voorkom je negatieve geluiden in de markt. Ook niet onbelangrijk: een overnameadviseur weet precies hoe een dergelijk acquisitieproces hoort te verlopen en wanneer bijsturing van dit proces aan zowel koop- als verkoopkant noodzakelijk is om het gewenste resultaat te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld zijn als partijen door hun enthousiasme niet expliciet of duidelijk genoeg afspraken vastleggen of als er te weinig aandacht is voor de soms heftige emoties die bij de verkopers veelal spelen.”

KH Engineering

KH Engineering is een onafhankelijk, internationaal ingenieursbureau dat deel uitmaakt van de Ludan Group. Met meer dan 1000 medewerkers hebben ze ervaring opgedaan in zowel nationale als internationale projecten voor verschillende markten en klanten met als filosofie ‘Wereldwijde ervaring, lokale aanpak’. 

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Baker Tilly adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

De laatste wetgeving en tips voor uw industrie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief